Ezt is megértük: SMS-sel gyógyítanak!

2009. március 28. szombat - 17:57 / ICTPress
  •    

A mobiltelefonok segítségével forradalmasította az orvoslást egy kórház a Malawi Köztársaságban, ahol az egészségügyben dolgozó néhány szakembernek egy hatalmas területen szétszórva élő páciensek ezreit kell ellátnia.

Amikor Josh Nesbit meglátogatta a szüleit a Szent Gábriel Kórházban Namiete-ben, megdöbbentették az ott uralkodó elkeserítő állapotok. Bár a jótékonysági szervezetnél orvosként dolgozó szüleinek a leveleiből tudta, hogy szegényes felszerelésükkel a kórház néhány doktora és ápolója rengeteg betegen próbál segíteni, azt nem sejtette, hogy a páciensek szétszórva élnek egy több száz négyzetkilométeres, hatalmas területen, a segítőiknek pedig alkalmanként hatvan – száz kilométert kell gyalogolniuk, hogy egészségügyi tanácsokkal és gyógyszerekkel láthassák el a rászorulókat.

A Szent Gábriel kórház több mint négyszáz önkéntest alkalmaz, akik bejárják a kórház körzetébe tartozó hétszáz falut. Az önkéntesek kényszerből létrehozott hálózata azonban a nagy létszám ellenére sem volt működőképes, mivel a segítőknek, miután beszéltek a falvak gyakran mozgásképtelen betegeivel, vissza kellett gyalogolniuk a kórházba az orvosok tanácsaiért és a gyógyszerekért.

Nesbit a kaliforniai Stanford Egyetem tanulója, ahol többek közt a Google, a Cisco és a HP számos vezetője is végzett. A kórház problémáinak a megoldását egy Ken Banks által kifejlesztett, sms-ek küldésére alkalmas, ingyenes szoftver használatában látta, és ezt továbbfejlesztve a barátaival megalkotott egy rendszert, ami segített áthidalni a hatalmas távolságokat. Alapítványi segítséggel telefonokkal látták el és megtanították sms-ezni a kórház önkénteseit, akiknek a nagy része egyébként még életében nem látott mobiltelefont.

Tanácsok 160 karakterben

Az önkéntesek a képzés elvégzése után szöveges üzenetekben értesítették a kórházban dolgozókat a falvakban uralkodó viszonyokról, és kértek egészségügyi tanácsokat. Ha az orvosok valamilyen gyógyszert javasoltak a válaszüzenetben, akkor Nesbit rendszere automatikusan kiegészítette az üzenetet a gyógyszer adagolására vonatkozó utasításokkal. A szöveges üzenetek életek ezreit menthetik meg a jövőben, hiszen létfontosságú, hogy az orvosok időben értesüljenek a páciensek állapotának változásairól egy olyan országban, melynek bizonyos területein a lakosság több mint hetven százaléka HIV fertőzött.

"Ha megkérdezed az önkénteseket, hogy miért végzik a munkájukat, azt fogják válaszolni, hogy azért jelentkeztek a kórháznál, mert látták a barátaikat és a családtagjaikat meghalni, és mindent megtennének, hogy segíthessenek azokon, akik még életben vannak." – nyilatkozta Nesbit a Guardian-nek.

Az egyetemista és a barátai most nyílt forráskódú szoftvereken dolgozó programozók segítségével próbálják meg tökéletesíteni a rendszert, amit hamarosan 800 ezer ember ellátására fognak használni Ugandában, és további húsz ország egészségügyi intézményeivel tárgyalnak a módszereik átadásáról. Bill Clinton alapítványa is az ügy mellé állt, és a HIV vírus kimutatására alkalmas tesztekkel és orvosi műszerekkel támogatják az afrikai országokban az egészségügy javításáért küzdő fiatalokat.