Sikerszakmák: a tavalyi mérleg

2015. augusztus 11. kedd - 06:50 / piacesprofit.hu
  •    

A gazdasági helyzet alakulását és a vállalkozásokra nehezedő anyagi terheket és a munkaerő-piaci viszonyokat látva jogosan merülhet fel sokakban a kérdés, hogy vajon milyen területen érdemes manapság szakmát tanulni. Lássuk!

Kép:Pixabay

Az elmúlt néhány évben minden korábbinál többen érdeklődtek a pályamódosítás iránt, és a fiatalokra is nagy teher nehezedik a pályaválasztás kapcsán – számol be a www.ruander.hu. Egyre többen döntenek úgy, hogy érettségi után szakmát tanulnak, és nem teszik ki magukat további négy-öt éves tanulási periódusnak. A háttérben nem csak a növekvő felsőoktatási költségek állnak, hanem az a negatív tapasztalat is, amellyel sok friss diplomás szembesülni kénytelen, hogy korántsem biztos, kapnak is majd végzettségüknek megfelelő munkát.

A túlképzettség azonban legalább olyan komoly probléma hazánkban, mint a megfelelő szakképesítés hiánya. A munkaerő-piaci helyzetet vizsgálva, a KSH adatai alapján, egyértelműen elmondható, hogy sok esetben éppen a szakmunka az, amire nagy szükség lenne, és bár szép számmal képezzük ki diplomásokat, de az alacsonyabb végzettséget igénylő szakmákban mégis hiány tapasztalható. Érdemes tehát a választás során a szerint is gondolkodni, hogy mely szakterületeken mutatkozik manapság nagy kereslet. A KSH adatok egyértelműen kimutatják, hogy a 2014-ben hiányszakmaként tartották számon a következőket: ács, a bádogos, az épület- és szerkezetlakatos, a gépi forgácsoló, valamint a hegesztő. Nagy igény mutatkozik jól képzett szociális gondozó és ápoló iránt is, de a kertészek és villanyszerelők sem szűkölködtek tavaly a munkalehetőségekben.

Költözők: egyre nehezebb megtartani a munkaerőt
Egyre nehezebb feladat a szakképzett munkaerő megtartása az ország több pontján a gazdaságilag fejlettebb régiók és a külföldi ajánlatok elszívó hatása miatt. A hiányszakmák dolgozói igen könnyen váltanak munkahelyet, ami megnehezíti a vállalatok személyzeti osztályainak helyzetét a hosszútávú tervezésben.

Nagy az érdeklődés az informatikai OKJ képzések iránt is. A széles kínálatban egyre keresettebbek az irodai környezetben végezhető munkakörök. Az informatikai képzés mára már szinte elengedhetetlen, legyen szó programozásról, ipari gépek vagy gyártósorok üzemeltetéséről. Számos autóipari világvállalathoz való bejutást egy megelőző informatikai OKJ képzés biztosítja.

Hazánkban egyre több világvállalat telepedik meg, ahol szinte azonnal el lehet helyezkedni a felsorolt hiányszakmákban, s ha valaki jól végzi munkáját, hosszú évekre biztos állást tudhat magáénak. Nem csak a kétkezi munkák terén voltak az OKJ végzettséggel rendelkezők rendkívül keresettek. A könyvelők mellett az asszisztensi munkakör betöltésére sem találtak sokszor megfelelő munkaerőt a cégek. Ez esetben a személyes tulajdonságok legalább olyan fontosak, mint az üzletkötői munkakör kapcsán. Nem véletlen, hogy az állásportálokat böngészve lépten-nyomon üzletkötői álláshirdetésekbe lehet botlani.

A tavalyi év számokban
2014-ben több mint 69 ezren tettek sikeres érettségi vizsgát, számuk 700 fővel haladta meg a 2013-as létszámot. Az előző évhez hasonló megoszlásban a végzettek 53%-a gimnáziumban, 47%-a szakközépiskolában szerezte meg a bizonyítványt. 2014-ben összesen 43,5 ezer tanuló tett sikeres szakmai vizsgát, 3 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés az érintett iskolatípusokban eltérően alakult, míg a szakiskolákban 1,8, addig a szakközépiskolákban 11,2%-kal volt kevesebb a sikeresen szakmai vizsgázók száma.
A tavalyi adatok alapján egyértelműen kimutatható a nappali rendszerű képzésben a diákok számának csökkenése. Ha nem is túl szignifikáns módon, de a visszaesés észlelhető, ezért érdekesnek mondható az alábbi infografika, ahol a tavalyi KSH oktatási adatokat részletezzük.