Ez a jövő? Ujjlenyomat kell a pénzfelvételhez!

2010. május 16. vasárnap - 12:26 / MTI
  •    

Bankkártya helyett, mindössze az ügyfelek ujjbegyével működő bankjegykiadó automatát (ATM) helyeztek üzembe Lengyelországban. Az Európában még igencsak újnak számító technológiát Japánban már széles körben használják.

"Európában mi vagyunk az elsők, akik a bankkártyák titkos adatait kiegészítve ezt az új technológiát nyújtják ügyfeleiknek" – mondta Krzysztof Jagielski, a lengyel takarékbank (BPS SA) alelnöke. A biometrikus rendszer az ujjlenyomatok mellett az ujjbegybegyekben található vérerek egyedi hálózatát és a keringés sajátosságait is képes érzékelni, lehetővé téve, hogy az ügyfél a bankkártya használata nélkül férjen hozzá pénzéhez.

Az új automaták a japán Hitachi és a Wincor Nixdorf ATM-gyártó közös fejlesztése. A takarékbank tervei szerint még az idén 3-4 ujjlenyomat felismerős ATM-et helyeznek üzembe Varsóban, további kétszázat pedig a 365 bankból álló országos hálózatukban kívánnak lecserélni.

"A biometrikus automatákkal elsősorban a nyugdíjak kifizetését szeretnénk biztonságosabbá tenni, illetve a bankkártyák klónozásával és a lopott kártyákkal elkövetett csalásokat kívánjuk megelőzni" – hangsúlyozta Jagielski. Az Európában még igencsak újnak számító technológiát Japánban már széles körben használják.