Európa Obama győzelmét várja

2008. november 03. hétfő - 15:25 / piacprofit.hu
  •    

Holnap 130 millió amerikai választó adhatja le a szavazatát, és dönthetnek arról, ki legyen a következő négy évben az Egyesült Államok elnöke. Döntésük kétségkívül nagy hatással lesz az Európai Unióra is.

Az elmúlt 18 hónap rendkívül költséges és esetenként harcias kampányát követően Barack Obama győzelmét jósolják a legfrissebb közvélemény-kutatások. A CNN tegnapi felmérése szerint a 47 éves szenátor 7 százalékponttal vezet republikánus riválisa, John McCain előtt.

A tengerentúli eseményeket Európában is nagy érdeklődés kíséri, hiszen az elnökválasztás eredménye sorsdöntő lehet, az olyan, az EU számára rendkívül fontos területeken, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem, vagy éppen a pénzügyi rendszer globális reformja.

Ha az európaiak szavazhatnának, Obama minden bizonnyal nagy különbséggel verné a McCaint – ezt különböző közvélemény-kutatások is megerősítik – az európaiak valóban “változásra” várnak a jelenleg Európában nagyon népszerűtlen amerikai vezetésben. Elemzők szerint bármelyikük is jut be a Fehér Házba, mindenképpen figyelembe fogja venni az EU véleményét fontosabb külpolitikai döntésekben.

Most mindenekelőtt a nemzetközi pénzügyi válság jelenti a legfontosabb kérdést, amelyben az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak együtt kell működnie. Elemzők szerint egyébként a demokrata jelölt az állami beavatkozás kérdésében jobban egyetért az EU-val, mint republikánus riválisa.