Erre figyelj, ha fenyőt veszel

2018. december 20. csütörtök - 14:21 / piacesprofit.hu
  •    

Nincs karácsony fa nélkül, ez alapvetés, azonban a válogatás sokszor nehézségekbe ütközik, ha pedig mellényúlunk, akkor oda az öröm. Megyeri Szabolcs segítségével adunk most tippeket, hogy elkerülhessük a problémákat a drágán megvásárolt karácsonyfával.

Karácsonyi fenyőből három fő típus létezik, a vágott fenyő, a dézsás fa, valamint a műfenyő, elsőként ezen csoportok közül dönthetünk, de nem mindegy, hogy végül mi kerül a nappaliba. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elmondja, mire figyelj, ha vágott fenyőt választasz.

Már szinte minden sarokra kitelepültek az árusok portékájukkal, és a vevő pár ezer forintos példányoktól a csillagászati összegekbe kerülőkig válogathat belőlük. A vágott fenyőket sokan sajnálják, hisz egy-két heti dekorációs funkciójukért áldozzák életüket, ám tudni kell, hogy e növények 99 százaléka mezőgazdasági művelésből származik, tehát nem az erdőket irtjuk vásárlásukkal, ez talán némi vigaszt jelent a növénybarátoknak – írta az életforma.hu.

Magyarországon jellemzően 7-8 különböző fajta kerül forgalomba, azonban a legtöbb helyen három fajtára korlátozódik a karácsonyi fenyőkínálat, úgymint: a közönséges luc (Picea abies), az elegánsabb ezüstfenyő (Picea pungens) és a drága, de mutatós nordmann fenyő (Abies nordmanniana). A luc a legelterjedtebb, formája klasszikus, és az ára is mérsékeltebb. Hátránya, hogy leveleit hamar ledobja az átlagos lakáskörülmények között. A nordmann fenyő tartósabb, és tűlevelei a luccal ellentétben nem szúrósak, ez kisgyermekes családoknál nem utolsó szempont. Az ezüstfenyő magasabb árát kompenzálhatja, hogy leveleit sokáig megtartja.

Kép:Wikipedia

Kép: karacsonyfa_vasar_wikipedia

A nálunk forgalomba kerülő fákat elsősorban Vas, Zala és Somogy megyében nevelik, az import darabok pedig leginkább Dániából érkeznek. Mint minden egyéb termék esetében, a vágott fenyőknél is vannak minőségi különbségek, az utcai árusoknál a legjobb darabokat az árusítás megkezdését követő pár napon belül foghatod ki, később a kínálat egyre gyérül, aki pedig az utolsó pillanatra hagyja a fa beszerzését, rendszerint csak a sovány maradékból válogathat.

Az utcai árusnál vagy a kertészetben ne csak szemre vizsgáld meg a fákat, vess be pár trükköt a jó választás érdekében! A fenyő törzsét függőlegesen tartva csapd kis erővel a földhöz egyszer-kétszer a növényt, és ha hullik, a fa már szárad. Szintén a nedvességtartalmat mutatja a levélteszt, mely a kissé mogorvább, a kérdésekre nehezen válaszoló árusoknál észrevétlenül és pillanatok alatt elvégezhető. Ilyenkor hajlítsd meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedd el hirtelen. Ha a levél „kirúgja” magát, fürgén kiegyenesedik, akkor a növény nedvdús, vagyis friss, és valószínűleg sokáig tartós, szép marad. Ha a tűlevél kettétörik, félbehajtott marad, nem áll vissza, akkor száraz a fa, valószínűleg már hetek óta kivágták, ezért leveleit idejekorán elveszti majd. Nem ritka eset. hogy az árus nem engedi, vagy nem nézi jó szemmel a vizsgálódást. Ilyenkor vagy kifárasztották már őt a vevők, morcossá tette a hideg, de az is lehet, hogy valami nem stimmel a portékával, tehát inkább álljunk odébb.

Ez tényleg boldogabb karácsony lesz
Csökkent a túlköltekezési hajlandóság és kevésbé aggódunk amiatt, miből tudjuk megvenni az ajándékokat. A kedvező változások mögött a háztartások pénzügyi helyzetének javulása áll.

Alapos gyanúra adhat okot a minőséget illetően, ha az eladó fák eleve csomagolva, hálózva vannak, ez főleg az ünnep előtt egy-két nappal fordul elő, és általában azt jelzi, hogy az élelmes kereskedő a nyakán maradt gyengébb darabokon próbál így túladni. Hálóba csomagolt, előre összekötözött fát sose vegyél, ezek a növények nagy eséllyel hibás, alacsony minőségű, formátlan fenyők! Vágott fenyőt vásárolni úgy praktikus, hogy a fatartót, a talpat is magaddal viszed, mert némi apróért sok helyen géppel vagy fűrésszel, baltával ott helyben méretre faragják a törzset, de ha nincs ilyen szolgáltatás, akkor is jó, ha látod, hogy mennyit kell majd alakítani a törzsön.

A fenyőt lehetőség szerint csomagoltasd be, ezen a kis kiadáson sose spóroljon! Így a szállítás is könnyebb, az ágak nem törnek le. Ha nem a tetőcsomagtartón viszed, hanem az utastérben, mindenképp legyen kéznél egy rossz pokróc, régi lepedő vagy egy nagyobb ív nejlonfólia, amivel védeni tudod a kárpitot. A fenyő nemcsak szúrós levelet hullathat, de ragacsos, a szövetből szinte kiszedhetetlen gyantát is csöpögtethet!

Ha minden jól ment, ezek után csak az otthoni tárolás kérdése marad. Fontos, hogy semmiképp se vidd a nagy nap előtt a lakásba, mert a téli, fűtött, jellemzően száraz levegőjű szobában megindul a levélhullás, és rossz esetben szentestére csak egy kopasz kóró marad! A hűvös, hideg helyek a megfelelők, mint például a garázs, a kamra, az erkély, a folyosó, de a kertbe is kirakhatod, a hideg nem ártani neki. Hasznos, a tartósságot növelő cselekedet, ha a fát nedves újságpapírral borítod, így a fa sokkal tovább megőrzi frissességét és illatát. A szobába állított, feldíszített fa száradását késlelteti, ha olyan talpba állítod, melybe víz tölthető. Egyesek azt ajánlják, hogy időnként permetezzük vízzel, de én ezt nem javaslom. Túl sokat nem segít, ellenben roppant balesetveszélyes az elektromos izzósorok miatt! Tartósabb az ezüst- vagy a nordmann fenyő. A közkedvelt és finom illatú luc ellenben már akár egy hét alatt erősen elkezdheti hullatni leveleit. Az általában erősen túlfűtött panellakásokba inkább az ezt első kettőt javaslom.

Ezzel kíván szép karácsonyt a szerző:

Megyeri Szabolcs kertész

Csak rajtad múlik, hogy zöld lesz-e a karácsony
Hazánkban egy átlagos ember évente 500 kg szemetet termel, és ebből a karácsony erősen kiveszi a részét. Tegyük idén egy apró döntéssel zöldebbé és olcsóbbá az ünnepet anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat!