Ennyit nem érhet a szépség

2018. május 05. szombat - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

Globális tilalmat akar az EP a kozmetikai célú állatkísérletekre. Az Európai Unióban 2013 óta nem lehet ilyen állatkísérleteket végezni, de a tilalom a jelek szerint egyáltalán nem veszélyezteti a kozmetikai ipar fejlődését, amely Európa-szerte 2 millió embert foglalkoztat - olvasható a szövegben.

A világ országainak körülbelül 80%-a ugyanakkor még mindig engedélyezi a kozmetikai állatkísérleteket, és az ilyen termékek forgalmazását. Ráadásul az uniós rendszer sem tökéletes: előfordul, hogy egy európai kozmetikai terméket előzetesen az EU-n kívül állatokon tesztelnek és utána az eredményt az EU-n belül már jóval humánusabb módszerekkel ellenőrzik.

Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

További probléma, hogy a kozmetikai termékek összetevőinek többségét számos más termékben – például gyógyszerekben, tisztítószerekben és egyéb vegyi anyagokban, valamint élelmiszerekben – is felhasználják és ezeket az összetevőket tesztelhették állatokon. Emellett nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok azokról a kozmetikumokról, amelyeket olyan harmadik országokból importáltak az Unióba, ahol állatokon tesztelik a termékeket.

Önnek megér egy tusfürdő 32 tengerimalacot?
Sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy pontosan mit is kenünk a bőrünkre, ahogyan azzal sem, hogy egy-egy állatnak mit kell elviselnie azért, hogy a polcokra kerüljön a kedvenc termékünk.

A fentiek miatt a képviselők azt javasolják, hogy az EU minden esetben bizonyosodjon meg arról, hogy az importált termékek esetében nem végeztek állatkísérleteket egy harmadik országban.

Az EP felszólítja az uniós vezetőket, hogy lépjenek fel minden lehetséges fórumon egy globális tilalmat támogató koalíció kiépítésére, amely az ENSZ keretein belül születne meg. A tilalomnak 2023-tól kellene életbe lépnie és nem gyengítheti folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások, sem pedig a Kereskedelmi Világszervezet szabályait.