Elvis szülinapja, drága benzin – Egyre több abszurd kifogás a hiányzásra

2012. július 19. csütörtök - 13:26 / piac-profit.hu
  •    

Hiába örülnének sokan, ha lenne munkájuk, egy friss kutatás szerint azok sem boldogok, akiknek van. Sok a panasz a kollégákra és a főnökökre, és a megbetegedésen túl egyre több az abszurd kifogás a hiányzás indoklására.

A munkavégzési technológiákat fejlesztő Citrix megbízásából készült az a kutatás, amely rámutat arra, milyen okai lehetnek a munkahelyi elégedetlenségnek, amely sokakat arra késztet, hogy egy-egy napot ellógjanak a munkahelyükről. A több mint ezer válaszadó részvételével készült kutatás szerint a munkavállalók mintegy háromnegyede szembesül olyan munkahelyi eseményekkel, mint a csapatépítés, a kötelező fotózás, amelyeket utálnak, és amely elől inkább menekülnének.

Az sem mindig boldog, akinek van munkahelye
Az sem mindig boldog, akinek van munkahelye

Bár sokan találnak közeli jó barátokra a munkatársak között, többen kénytelenek kellemetlennek tartott kollégával együtt dolgozni. A megkérdezett 51 százaléka szerint a folyamatosan panaszkodó kolléga a legzavaróbb, de 49 százalék nem bírja az okoskodó, 44 százalék pedig a nyűgös típusokat sem.

Abszurd kifogások
Egy munkavállaló például arra hivatkozva nem jelent meg reggel a munkahelyén, hogy a 12 éves lánya ellopta az autóját, ezért nem tudott bemenni. Volt, aki azt állította, hogy egy denevér ragadt a hajába, más azt, hogy reggel kiesett az ágyból és betört az orra, épp megharapta egy szarvas, vagy megrándult a háta, miközben egy hódot üldözött, de volt olyan is, aki arra hivatkozott, hogy ráesett egy hűtőszekrény. Mind közül a legelképesztőbb kifogás talán az volt, amikor a munkavállaló azt állította, hogy azért nem tud megjelenni a munkahelyén, mert a sógorát elrabolta egy mexikói drog kartell, mialatt az országban nyaralt. Nem meglepő talán, hogy a főnök gyanakodni kezd egy ilyen indoklás hallatán.

A főnököknek is vannak olyan tulajdonságai, amelyeket alkalmazottaik kevéssé tolerálnak: 37 százalék utálja, ha a főnöke ellopja az ötleteit, 33 százalék, ha okoskodik és 27 százalék, ha nem vesz tudomást alkalmazottairól. A kellemetlen főnök tízből három válaszadót arra késztet, hogy úgy ossza be nyári szabadságát, hogy minél kevesebb időt kelljen vezetőjével együtt töltenie.

A hivatalos szabadság és a beteget jelentés azonban csak két ok, hogy a dolgozó távol maradjon a munkahelyétől. A Citrix felmérése szerint vannak, akik egészen képtelen ötletekkel hajlandóak előállni azért, hogy ne kelljen bemenni a munkahelyükre. A lekérdezés során a munkavállalók hajlandóak lennének a drága benzinárakra, a diétájukra, a tiszta ruha hiányára, a kertész felügyeletére, de még Elvis születésnapjára is hivatkozni, csak hogy otthon maradhassanak.

Lottószelvény, nyaralás, plasztikai sebészeti beavatkozás – a cég számlájára

Nemcsak a hiányzás indoklásának terén bizonyulnak találékonynak a munkavállalók, hanem a költségtérítések elszámolása során is. A Robert Half Management Resource felméréséből kiderült, hogy sokan igyekeznek kijátszani a költségtérítési rendszerek kiskapuit, erősen megkérdőjelezhető tételek elszámolásával. Volt, aki állateledelt, lottószelvényt, plasztikai sebészeti beavatkozást, vagy épp gyorshajtást próbált meg elszámolni. Olyan munkavállaló is akadt, aki 12 ezer dollár értékű családi nyaralás elszámolásával próbálkozott. A személyes hobbival, vagy családi ünnepségekkel kapcsolatos, az üzletmenethez egyáltalán nem köthető kiadásokról nem is beszélve. A hihetetlennek, sőt esetenként akár viccesnek is mondható tételek láttán azonban a legtöbb főnök szemöldöke ráncba szalad. A munkavállaló pedig nem tehet mást, csak reménykedik a kifizetésben.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor