Egyre több bűnöző él meg a hazánkban

2009. április 19. vasárnap - 13:15 / MTI
  •    

Tovább nőtt egyes magyarországi bűnszervezetek befolyása, ereje tavaly, és várhatóan nő majd a rivális csoportok közötti feszültség, a konkurenciaharcból eredeztethető erőszakos cselekmények gyakorisága - mondta Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója.

Néhány bűnszervezet esetében megfigyelhető, hogy befolyási övezetüket agresszív, nyílt konfliktusokat is felvállaló módon próbálják kiterjeszteni – közölte a szakember. Szerinte ha ez a tendencia folytatódik, várhatóan nő majd a rivális csoportok közötti feszültség, a konkurenciaharcból eredeztethető erőszakos cselekmények gyakorisága. Mint mondta, arra azonban nem kell számítani, hogy a magyarországi szervezett bűnözés átrendeződik rövid távon.

Az NBH elemzése szerint a szervezett bűnözés területén is egyre inkább tapasztalható a közös érdekeket szolgáló, határokon átnyúló együttműködés és a környező országokból származó csoportok magyarországi jelenlétének növekedése. Számottevő kockázatot jelent, hogy képesek megfizetni az igen kvalifikált, jogi, pénzügyi, igazságszolgáltatási tapasztalatokkal rendelkező szakértőket.

A bűnszervezetek változatos eszközökkel igyekeznek olyan személyeket is magukhoz kötni, akik a híd szerepét tölthetik be a legális szféra és a bűnszervezet irányítói között. A szervezett bűnözői körök kiemelt hangsúlyt helyeznek arra, hogy vezetőik a közéletben tisztes üzletemberként mutatkozzanak meg, miközben jövedelmük döntő részben jogszerűtlen módon keletkezik. 

Sok nemzet fiai és lányai csempésznek hazánkba

Korábban a magyar és orosz ajkú szervezett bűnözés volt a meghatározó Magyarországon. Ezzel kapcsolatban a főigazgató kifejtette: a bűnszervezetekre egyre jellemzőbb nyitottság és átjárhatóság következtében a korábbihoz képest tarkábbá válik a bűnözői csoportok nemzeti jellege. "A hazai szegmens mellett ma már legalább tíz ország állampolgárainak markáns jelenlétéről van szó" – mondta. 

A szervezett bűnözői körök jövedelme jelentős részben továbbra is csempészetből származik: cigarettát, kábítószert és embereket csempésznek. A szervezett bűnözői csoportok fő célja a jogszerűtlen módon megszerzett jövedelmek legalizálása, amit sok esetben elősegítenek a joghézagok is.