Egyre több külföldi vásárol magyar ingatlant

2017. április 06. csütörtök - 19:00 / piacesprofit.hu
  •    

Friss adatok szerint 2016-ban több mint háromezer ingatlan került külföldi tulajdonba Magyarországon. A legtöbb külföldi állampolgár kínai, orosz és ukrán a vásárlók között. Azoknak a külföldieknek is számos lehetőségük van, akik hitelt vennének fel ingatlancéljaikhoz, sőt bizonyos esetekben állami támogatást is kaphatnak.

A 2016-os évben összesen 3.163 db ingatlan került külföldi tulajdonba. Ezek legtöbbje ház és lakás. A top három külföldi nemzetiségű tulajdonos: kínai, orosz és ukrán állampolgárok. Tavaly 1.213 db ingatlant vásároltak kínaiak, 446 db ingatlant oroszok, és 231 db ingatlan ukrán állampolgárok – derül ki a kormany.hu adatbázisából. A külföldi vásárlók egy része hitelt is felvett a tranzakció során, igaz, ez a lehetőség még nem kifejezetten népszerű.

budapest esti látképe

Kép: Pixabay

Könnyebb, ha magyar jövedelemmel rendelkezik a hitelkérelmező

“A legtöbb magyarországi pénzintézetnél nincs akadálya a hitelfelvételnek külföldiek számára, de természetesen nem ugyanaz az ügymenet, mint hazai ügyfelek esetében. Az sem mindegy, hogy mely ország állampolgáráról van szó. A hitelfelvételnél az állampolgárság egy fontos szempont, de ennél is fontosabb, hogy a külföldi ügyfél devizakülföldinek, vagy devizabelföldinek számít-e” – mondta Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője.

A két fogalom közti különbség könnyen meghatározható: devizabelföldinek számít az a személy, aki rendelkezik magyar hatóság által kiállított személyazonosító okmányokkal. Számukra sokkal több lehetőség kínálkozik, mint azok számára, akik devizakülföldinek számítanak, tehát nem rendelkeznek magyar okmányokkal. Emellett fontos kérdés, hogy az állampolgárság mellett a rendszeres jövedelme honnan származik. Ha magyar jövedelemmel rendelkezik egy külföldi állampolgár, akkor már ő is számos lehetőség közül választhat, hasonlóan a magyar állampolgárságú kérelmezőkhöz.

Az állami támogatás sem esélytelen

Persze vannak olyan kérelmezők, akik külföldi állampolgárok, nem Magyarországon élnek, és nem is itt dolgoznak, pusztán befektetési céllal szeretnének ingatlan vásárolni. Nekik is vannak lehetőségeik, bár ez a banki kínálat elég szűk. Ennek ellenére nagyságrendileg az ingatlan értékének 60-70%-ban számíthatnak banki finanszírozásra.

A GDN szakértője kiemelte: az állami támogatás elnyerési sem kizárt a külföldiek számára. Önmagában ugyanis nem kizárólag az állampolgárságot vizsgálják a támogatás jogalapjaként, hanem azt is, hogy milyen címen tartózkodik az illető Magyarországon, mely országba adózik, van-e magyar adóazonosító jele. Alapvetően ugyanúgy jogosult lehet, ha bizonyos kritériumok együttesen megvannak.

Márciusra felélénkült az ingatlanpiac
A használt lakóingatlanok átlagosan 9,8 százalékkal, az újak pedig 8,9 százalékkal drágultak 2016 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest – idézi a KSH friss adatait az ingatlan.com elemzése.

„Sokan gondolják, hogy külföldiként bonyolultabb adminisztrációra számíthatnak, és ez lassíthatja a hitelügyintézést. Viszont ez napjainkban már nem feltétlenül van így. Ma már a pénzintézetek többsége már nem vár el fordítást a dokumentumokról, ezzel jelentősen csökkentve az adminisztrációs költségeket. Sőt angol, vagy német nyelvű dokumentumok esetén gyakran semmilyen fordításra nincs szükség. Persze ebben is van eltérés a bankok között, de egy felkészült hitelközvetítő szakember segít eligazodni az ügyfeleknek. A GDN Hitelcentrum munkatársai a magyar mellett angol, német és francia nyelven is segítik ügyfeleiket, érdemes tehát a konkrét információkért hozzájuk fordulni” – tudtuk meg Vincze Krisztiántól.