Egyre több a szupergazdag és egyre gazdagabb

2014. november 22. szombat - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Csaknem kétszer akkora a vagyonuk, mint az USA éves GDP-je, és ez a vagyon egyre nő. Ráadásul egyre többen is vannak, ők a szupergazdagok, akiket még a válság is csak gazdagabbá tett.

Kép: Freedigitalphotos/Pakorn

Hat százalékkal, vagyis 12 ezer 40 fővel nőtt egy év alatt a szupergazdagok száma a világon, összvagyonuk pedig hét százalékkal csaknem 30 ezer milliárd dollárra gyarapodott: ez a világ összvagyonának 13 százaléka, az Egyesült Államok bruttó hazai termékének (GDP) majdnem kétszerese. (Ráadásul ez a vagyon csak a jéghegy csúcsa.)

Ezen adatokból az is kiderült, hogy a világ lakosságának 4 ezred (0,004) százaléka birtokolja az emberiség összvagyonának mintegy 13 százalékát. Továbbra is Észak-Amerikában és Európában él a legtöbb szupergazdag, és e földrészeken található a legtöbb magánvagyon is – derül ki a UBS bank és a Wealth-X cég közös ez évi felméréséből. Számuk öt év múlva várhatóan meg fogja haladni a 250 ezret – állapította meg a svájci bank és a szingapúri központú cég friss jelentésében (World Ultra Wealth Report 2014).

A szupergazdagok száma, vagyis azoké, akiknek a vagyona meghaladja a 30 millió dollárt, így most 211 ezer 275. Összvagyonuk 29 ezer 725 milliárd dollár. Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb szupergazdag a legtöbb összvagyonnal: 69 ezer 560 ember több mint 9600 milliárd dollárral együttvéve. A növekedési arányok azonosak a globális adatokkal, vagyis hat százalékkal növekedett a szupergazdagok száma, hét százalékkal vagyonuk értéke. (Az enyveskezű diktátorok is dollármilliárdokat síbolnak ki az országaikból.)

A jelentés szerint nemsokára Ázsiában lesz a legnagyobb növekedés a szupergazdagok összvagyonát tekintve, a kontinens a következő tíz évben le fogja hagyni Európát. Európában számuk 2013 óta 6,5 százalékkal 61 ezer 820-ra nőtt, összvagyonuk pedig csaknem kilenc százalékkal 8400 milliárd dollárra.

10 meghökkentő tény, amit nem tudott a szegénységről
Az Occupy Wall Street mozgalom sokat beszélt a társadalom 1 százalékáról, mely több javat birtokol, mint a lakosság alsó 90 százaléka együttvéve. Összeszedtünk néhány adatot a szegénység és a vagyoni különbségek mértékéről, melyek nagy akadályai egy fenntarthatóbb világ létrejöttének.