Egyre kevésbé félünk a hitelektől

2016. április 15. péntek - 20:39 / piacesprofit.hu
  •    

A személyi kölcsön a lakáshitel után a második leggyakrabban igénybe vett pénzügyi szolgáltatás, derült ki az NRC országos reprezentatív kutatásából. A Cofidis megbízásából készült kutatás eredményei szerint a lakosság kilábalt a „devizaspirálból” és újra lehetőségként tekint a hitelekre.

megugrott a vállalati hitelezés

Kép: Pixabay

Bár a kihelyezett személyi hitelállomány összértékét tekintve természetesen messze elmarad a lakáshitelektől, jelenleg 320-330 milliárd forint környékén stagnál, és mára a második leggyakrabban igénybe vett konstrukcióvá vált, derül ki az NRC országos reprezentatív, a Cofidis 10. születésnapjára készített kutatásából. Míg lakáshitellel az emberek 14 százaléka rendelkezik, addig személyi kölcsöne a magyarok 13 százalékának van jelenleg is.

Tízből kilenc magyarnak egy fillér félretett pénze sincs
A magyar banki ügyfél még mindig nem tudatosan válogat a szolgáltatások közül, és messze még a digitális átállás. A magyar lakosság kilencven százalékának egy fillér megtakarítása sincs –  derül ki a Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb kiadásából.

A kisebb összegű hitelek felé nyitást és a folyamatos bizalom-növekedést mutatja, hogy 2011 óta negyedével kevesebben vannak azok, akik félnek a hitelek rejtett költségeitől és ugyanennyivel többen azok, akik céljaik eléréséhez elengedhetetlen lehetőségként tekintenek az ilyen típusú külső anyagi segítségre.

Kilábalás a devizaspirálból

A nyolc évvel ezelőtt kirobbant gazdasági világválság hatása a magyar piacot és így a fogyasztók mindennapjait is alapjaiban változtatta meg. 2006. januárjában a hazai lakossághoz kihelyezett forint- és devizahitelek állománya összesen nem érte el a 3500 milliárd forintot, míg ez a szám 2009 elejére már majdnem 8 000 milliárdra nőtt, főként a devizahitelek kapcsán felmerülő árfolyamváltozások hatásának köszönhetően.

A lakossági lakás- és fogyasztási hitel állomány közel háromnegyedét a devizatartozások tették ki. Az azóta megindult konszolidáció és adósságrendezési hullám hatására mára ez az érték valamivel több, mint 5 ezer milliárd forint, és szinte kizárólag forinthitelből áll. „A fogyasztók – a korábbi évek csökkenő tendenciájával ellentétben – idén érezhetően kezdenek újra bízni a hitelekben, de a hiteltörlesztők száma még így is jóval elmarad a 2010 környékén tapasztaltaktól” – mondta el Kurucz Imre, az NRC marketingkutató kutatási vezetője.

Mire vállalkozunk, ha adóstársak leszünk?
Hitelszerződéseknél gyakran előfordul, hogy a pénzintézet csak akkor ad kölcsönt, ha a hitelfelvevő mellett adóstárs is belép a szerződésbe. Az adóstársat sokszor összekeverik a kezessel vagy a jelzálog-kötelezettel. Mit vállal az, aki adóstársul szegődik egy hitelszerződésnél? Mi a következménye az adástársa nézve, ha a törlesztést nem fizetik?

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor