Egy robot lehet a japán város polgármestere

2018. április 23. hétfő - 18:00 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Egy robot is indul a Tokió melletti város, Tama polgármesteri székéért – írja az Express. A beszélgetésre is beprogramozott gépet egy volt Google-fejlesztő és a SoftBank egyik vezetője készítette, és a kampányt is ők finanszírozzák.

Esélyegyenlőséget, igazságot, a lakosság panaszainak meghallgatását ígéri választási plakátjain a japán Tama város polgármester-választásán az egyik jelölt, Michihito Matsuda. A plakátokon azonban nem egy ember portréja, hanem egy tudományos-fantasztikus filmeket idéző humanoid robot képe szerepel, ugyanis a valódi jelölt egy mesterséges intelligencia.

Robot, vagy ember lesz a jövő munkaereje?
Az elmúlt hetekben meglepően sok cikk jelent meg a robotizáció témájával kapcsolatban. Többnyire azzal a kérdéssel foglalkoztak, hogy mikorra és hány százalékban válthatja ki a gépi munkaerő az emberit. 

Gépek természetesen nem indulhatnak legálisan a választásokon, ezért jog szerint a jelölt egy élő ember, az említett Matsuda a kampány ötletgazdája, aki azonban azt ígéri, győzelme esetén a város kormányzását egy intelligens számítógépre bízza.

A kampányt teljes mértékben a robot-jelöltre építetté. Matsuda riporterek kérdésére azt ígérte, a gépi intelligencia hatalmas mennyiségű statisztikai adatot tudna összegyűjteni a városról, és ezek alapján, racionálisan ki tudná számítani, mi lenne a város számára a legjobb döntést. Emellett a lakosoknak is nagyobb beleszólást engedne a város ügyeibe, mert képes lenne nagy mennyiségben feldolgozni az interneten beérkező javaslatokat, panaszokat.

A robot indulása nem valamiféle vicc, legalábbis két globális techcég egy-egy munkatársa is támogatja: Tetsuo Matsumoto, a SoftBank alelnöke és a Google Japan egy volt alkalmazottja, Norio Murakami.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek