Egész Európában van gond a munkaerővel

2018. május 11. péntek - 19:13 / piacesprofit.hu
  •    

Az EU munkaerőpiaci változásai mélyen érintik az uniós állampolgárokat, ezért nagyon fontos a tagállamok álláspontjainak megismerése és ezek alakítása – mondta EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának tagja Budapesten. 

 

Enrique Calvet Chambon spanyol európai parlamenti képviselő több tagállamban is tájékozódó megbeszéléseket folytat. A megbeszélés-sorozat nyitóállomásaként Budapesten a kormányzat illetékeseivel, illetve számos ágazati szereplővel.

A munkaerőpiaci irányelv jelentéstervezetének sikere szempontjából kiemelkedően fontos a tagállamok álláspontjainak megismerése és ezek alakítása – mondta  Calvet a magyarországi látogatása kapcsán.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az európai irányelv célkitűzése a munkakörülmények javítása a biztonságosabb és kiszámíthatóbb foglalkoztatás előmozdításával, a munkaerőpiac alkalmazkodóképességének biztosítása mellett.

Tovább nőhetnek a bérek a versenyszférában
2018 februárjában is folytatódott a dinamikus bérkiáramlás. A keresetek 11,9 százalékos bővülése némiképp alulmúlja a várakozásokat, összességében azonban továbbra is rendkívül kedvezőnek nevezhető az összkép -az iNG összeállítása szerint.

Calvet jelentéstevő számos országban konzultál kormányzati-politikai és ágazati szereplőkkel a hosszútávú munkaerőpiaci elképzelésekről az európai parlamenti jelentés minél átfogóbb előkészítése céljából. A jogalkotási dosszié minél teljesebb és átfogóbb előkészítése és véglegesítése érdekében magas szintű politikai és ágazati (szociális partnerek) egyeztetéseket folytat a témában. Budapest után a Visegrádi országok közül még Prágában, majd Stockholmban, Párizsban, Berlinben és Madridban egyeztet a témáról.

Az egyeztetések az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának ‘Stakeholder Dialogue’ programján belül valósulnak meg, melynek célja, hogy az európai parlamenti képviselők készülő jelentéseik kapcsán minél átfogóbb információval rendelkezzenek az egyes tagállamok vonatkozó szakpolitikai hátteréről. (eu.hu)