Demján egyedüli magyar a 100 leggazdagabb kelet-európai között

2008. október 21. kedd - 17:20 / MTI
  •    

Demján Sándor az egyetlen magyar, aki bekerült a 100 leggazdagabb közép- és kelet-európai személyiség rangsorába, amelyet a cseh Mladá Fronta Dnes és a lengyel Wprost című lapok állították össze más kelet-európai publikációk együttműködésével.

A Mladá Fronta Dnesben nyilvánosságra hozott rangsor szerint Demján vagyona 1,3 milliárd dollár. Ezzel a listán a 68. helyet foglalja el. A milliárdosok döntő része orosz, sok köztük az ukrán, a román, de vannak köztük csehek, lengyelek, bolgárok, szerbek és horvátok is. A legolvasottabb cseh napilap melléklete szerint a 100 leggazdagabb közép-kelet-európai személyiség vagyona a tavalyi év végén együttesen 369 milliárd dollárt tett ki. A nemzetközi pénzügyi válság következtében ez a vagyon mára 21 milliárd dollárral csökkent, s elsősorban az oroszok lettek szegényebbek.

Az oroszok és az ukránok mögött a leggazdagabb kelet-európai vállalkozó a cseh Petr Kellner, aki 7 milliárd dolláros vagyonával a 17. helyen van. A listán szép számmal szerepelnek románok. A leggazdagabb bolgár Vasil Bozkov (1,4 mld USD) a 61. helyen áll. A horvát Ivica Todorovic (0,7 mld USD) vagyona a 99. helyre volt elegendő. A száz leggazdagabb közép- és kelet-európai személyiség között 38 orosz, 23 ukrán, 13-13 lengyel és román, 4-4 cseh és szerb, 3 bolgár 1-1 magyar és horvát állampolgár szerepel. Szlovák vállalkozó nem szerepel a rangsorban.