Csípik Magyarországot a cserediákok

2015. július 25. szombat - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

2011 óta a világon Magyarország népszerűsége növekedett a legnagyobb mértékben a külföldi cserediákok körében a világ egyik legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS) adatai szerint. A hazánkba látogató külföldi diákok száma az elmúlt 4 évben 37 százalékos emelkedést mutat.

Kép: Meathead Movers

Magyarország azon, mindössze hat ország között van a világon, amely esetében a kiutazási és a fogadási programszámok folyamatosan növekednek 2011 óta, ennek köszönhetően tavaly már 119 külföldi cserediák érkezett hazánkba az AFS-en keresztül. Éppen ezért az AFS további önkéntes fogadó családok jelentkezését várja a békéscsabai, a kecskeméti, a miskolci és a pécsi körzetekből, amelyekben jelenleg összesen 20 fogadó család és 65 önkéntes segíti a nemzetközi diákcsere-szervezet tevékenységét. A négy megyébe összesen 15 – jellemzően japán, olasz, német és thai – diák érkezik augusztusban a 2015/2016-os tanévre, amelyek közül még 7 diák számára keres fogadó családot az AFS.

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, vagy a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. „A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból, egy másik kultúrából érkező emberre” – hangsúlyozza Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban tavaly ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

Az AFS-t az első világháború során mentősofőrként önkénteskedő egyetemisták hozták létre 1914-ben, a világbéke és egy nyitottabb, toleránsabb világ megteremtése érdekében. Az AFS által kínált csereprogramok nem csupán külföldi nyelvtanfolyamok, hanem az interkulturális tanulás lehetőségét biztosítják a diákok számára, akik megismerik más népek szokásait, viselkedését, kultúráját és értékeit, így nyitottabbá, érdeklődőbbé és elfogadóbbá válnak.

Bevándorló vállalkozók
A Piac & Profit júliusi összevont számában sok minden más mellett más kultúrából érkezett sikeres vállalkozókat ismerhet meg. Szó van a JEREMIE program kifutásáról is és arról, hogy kiderülhetnek még turpisságok.Az innovatív üzletembereknek szóló magazinból megismerhet sikertörténeteket, hozzájuthat a hatékony cégvezetéshez szükséges tudáshoz.