“Csikkisták” és “nikotin-talibánok” harca az osztrák éttermekben

2018. március 02. péntek - 20:13 / piacesprofit.hu
  •    

Május 1-től Ausztriában is eltiltották volna a dohányzást minden vendéglátóipari létesítményben. Az új kormány azonban a szélsőjobboldali FPÖ nyomására azt igényli, hogy vonják vissza a törvényt – s ez a jelek szerint sikerül is nekik. Így maradhat a füst az osztrák éttermekben.

 

Ausztria a dohányosok egyik utolsó mentsvára volt, hiszen a vendéglátóhelyek tulajdonosait csak arra kötelezték, hogy legyen ott elkülönített terem, ahol tilos a dohányzás. A “megoldás” természetesen keveset ér, hiszen sokhelyütt ez lehetetlen, a nemdohányzókhoz akkor is eljut a füst, ha asztaluk távolabb, vagy a szomszéd helyiségben áll.

Kép: Der Spiegel

Kép: Der Spiegel

Ezért döntött a korábbi kormány, az ÖVP és az SPÖ nagykoalíciója, hogy idén május 1-től teljesen eltiltja a dohányzást a vendéglátóiparban. Nemrég azonban az ÖVP a szélsőjobb pártjával, az FPÖ-vel alakított kormányt. Annak vezetője, Heinz-Christian Strache, immár alkancellár, maga is erős dohányos, ám a tilalmat elvi okokból is ellenzi, mondván:

az a “politikai korrektség” egy része, az embereknek lehetőséget kell kapniuk arra, hogy döntsenek ebben a kérdésben, s ennek megfelelően válasszanak éttermet.

A kérdésben heves nyilvános vita alakult ki a “csikkisták”, a bagózást pártolók és az ellentábor között, akiket a másik oldal “nikotin-talibánoknak” csúfol…

A csikkisták attól óvnak, hogy az “egészség-fetisiszták” legközelebb majd az autóvezetést és az alkoholt is eltiltatják…

Az elektronikus füstöt sem fújhatjuk akárhol
Az elektronikus cigarettára ugyanazok a tiltó szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, így nyilvános helyeken csak a dohányzásra kijelölt helyen lehet használni. 

Komolyabb fejlemény, hogy az Osztrák Orvoskamara és a Ráksegély népszavazást kezdeményezett az ügyben, amelyet már több mint 400.000-en írtak alá – köztük az ÖVP több vezető politikusa is.

Egy bécsi vendéglátós ellen-kezdeményezést indított útjára, amelyet támogat a Gazdasági Kamara vendéglátóipari osztálya, a dohányárusok érdekképviselete és a dohányosok szövetsége. Ez a kezdeményezés eddig alig 16.000 támogatót szerzett, de megfigyelők szerint ennek ellenére valószínű, hogy az FPÖ-nek sikerül elérnie a törvénymódosítást.

(Forrás: Der Spiegel)