Bombabiztos üzlet az atom-bunker

2019. augusztus 19. hétfő - 16:55 / piacesprofit.hu
  •    

Bombabiztos öröklakásokat alakítanak ki az amerikai hadsereg egykori atomrakéta-silóiban. A fejlesztőknek bombaüzlet: bagóért vett bunkereket milliókért értékesít az új iparág.

A hidegháború évtizedeiben az amerikai hadsereg óriási összegeket költött arra, hogy nukleáris robbanófejeket hordozó interkontinentális rakétáit elpusztíthatatlan földalatti silókban, bunkerekben rejtse el. Azok országszerte, de főleg az Államok középső, ritkábban lakott területein épültek. Az idők haladásával a haditechnika módosult, a rakéta-silókat, amelyekre már nincs szükség, olcsón eladják. Vevőkben nincs hiány, ötletes vállalkozók virágzó új üzletágat építettek ki.

Minuteman rakétasiló depositphotos.com

Minuteman rakétasiló
depositphotos.com

Egyikük például Kansas államban luxus társasházat alakított ki 15, a földfelszín alá épített szinten. A konstrukcióban 12, minden kényelemmel és a szükséges technikával ellátott öröklakás található. Áruk 1,3 millió dollárnál kezdődik, a havi közös költség 2,600 dollár körül van.

Ezért odalenn rendelkezésre áll úszómedence, kutyafuttató, nagy raktárhelyiségek, ahol élelmiszert lehet tárolni. A sajátos társasházba nagy szűrőkön át jut be a levegő, van kútja, kerítésénél fegyveres őrök védik. Ha megszakadna az áramellátás, dízel-generátorok lépnek működésbe, de gondoskodtak akkumulátorokról is. Szükség esetén 16 tonnás ajtó zárja el az építményt a külvilágtól. Vannak tehetős vevők, akik háború esetén teljes biztonságban kívánják tudni magukat, míg a fejlesztő azzal büszkélkedik, hogy nem csak üzletember, hanem életmentő is – olvashatjuk a The New York Timesban

A lélektan szakértői ismerik ezeket a félelmeket, köztük azt, amikor bizonyos vallások hívei a közelgő végítélettől tartva szeretnék biztonságban tudni magukat, így könnyen esnek ilyen üzleti manipulációk áldozatául. Vannak olyanok is, akik nem tartanak ugyan a pusztulástól, de szeretnének elvonulni a világtól, a társadalomtól, a politikától – mindentől ami körülveszi őket.

Észak-Karolina államban rendeztek már Katasztrófa-Expót, ahol több ezer érdeklődő előtt bunker- és óvóhely-vállalkozások mutatták be termékeiket és ingatlan-vállalkozók az elérhető rakéta-silókról tárgyaltak pénzes ügyfeleikkel. Az ajánlatok között szerepelt egy Colorado állambéli földalatti alagút-rendszer 4,2 millióért és van már silóból kialakított négycsillagos földalatti szálloda. Építtetője most 575 egykori dél-dakotai földalatti fegyverraktárt vett meg. Ígérete szerint ott teremti meg „a világ legnagyobb túlélési közösségét.”