Bécsi gimnáziumokban tanítanak menekültek

2018. március 10. szombat - 16:30 / piacesprofit.hu
  •    

2018 szeptemberétől Európában elsőként Bécsben taníthatnak menekült státusszal rendelkező tanárok. Az egy éves szakirányú továbbképzésen eddig 23 tanári diplomával rendelkező szíriai, iraki és iráni származású menekült vett részt. A vállalkozni vágyókat pedig ingyenes workshopok várják.

 

Az osztrák főváros a „CORE-Középpontban az integráció“ című társadalomba való beilleszkedést segítő projektje olyan tanári diplomával rendelkező szíriai, iraki és iráni bevándorlóknak nyújt ingyenes szakirányú továbbképzéseket, akik vallási, nemzetiségi vagy politikai üldöztetésük miatt Bécsben kaptak menekült státuszt és korábban tanárként tevékenykedtek hazájukban.Core-projekt-Becs

Az egy éven át tartó továbbképzésen eddig 23-an vettek részt, ők 2018 szeptemberétől bécsi középiskolákban, illetve gimnáziumokban taníthatnak majd.

A kurzuson a megfelelő német nyelvi kompetenciák mellett az osztrák tanári diplomához szükséges kiegészítő szaktudást sajátíthatják el a résztvevők. A továbbképzés sikeres elvégzéséhez is szükséges hospitálást pedig a programra önkéntesen jelentkező bécsi iskolákban teljesíthetik. A projekt célja a menekült státusszal rendelkező állampolgárok gyors integrációja az osztrák társadalomba, ami Bécs városának nagyon fontos, hiszen ezáltal a hiányzó tanári munkaerőt tudják pótolni.

Az Bécsi Gazdasági Ügynökség (Wirtschaftsagentur Wien) a „CORE-Középpontban az integráció“ projekt keretein belül ingyenes workshopokkal támogatja azokat a bevándorlókat, akik vállalkozni szeretnének Bécsben.

Karriert akar? Tanuljon németül (is)!
Személyes sikerre, jó karrier-lehetőségekre törekszik? Tanuljon meg németül… Egész éves kampányt indítanak erről a németajkú országok nagykövetségei, az érdekelt oktatási, gazdasági vállalkozások. Mindezt a magyar kormány áldásával, amelynek képviselője hangoztatta: az angolt így soha nem támogatták, de a németet most igen!

A képzésekre elsősorban azokat várják, akik 2015 óta az osztrák fővárosban élnek, alapfokú német és felsőfokú arab nyelvismerettel rendelkeznek és a gasztronómiában, az IT területén vagy bútorasztalosként akarnak a későbbiekben elhelyezkedni.

A Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja az úgynevezett „peer-mentoring”-gal a már menekült státusszal rendelkezőket mentori feladatok ellátására képezik át, így maguk is segítséget nyújthatnak sorstársaiknak.

A kurzusokon az osztrák demokrácia, az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség alapelveit, valamint szabadidős és társadalmi tevékenységek szervezését tanulhatják meg. A speciális, női egészségügyi témát felölelő részképzésen a résztvevők az osztrák egészségügy működését sajátíthatják el, amit a későbbiekben kisgyermekes, illetve várandós menekült nőknek adhatnak tovább. A kurzust eddig mindösszesen 20-an végezték el.

A példás integrációt elősegítő programot 2016 őszén az Európai Bizottság az EU 18 legjobb projektje közé sorolta.

(Forrás: eurocommpr.hu)

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor