Bajnai: egész jól állunk

2010. március 11. csütörtök - 14:55 / MTI
  •    

"Ahhoz képest ahonnan egy évvel elindultunk, egészen jól állunk, de azt alapul véve, ahol mindannyian lenni szeretnénk, még nagyon hosszú, küzdelmes út vár ránk".

"Magyarország másfél éve a világon kialakult válság miatt kapott egy hatalmas pofont, ami sok más országot megszédített, hazánk azonban mintha ettől kijózanodott volna" – mondta Bajnai Gordon csütörtökön, a Szolnoki Főiskolán vállalkozóknak, helyi lakosoknak és főiskolai hallgatóknak tartott gazdasági fórumon. A kormányfő – aki Jászapátiból érkezett az alföldi megyeszékhelyre – úgy vélekedett, az ország ebben a nehéz helyzetben rendkívül fegyelmezetten nézett szembe önmagával, és vette tudomásul, mit kell tenni ahhoz, hogy a válságból kilábaljon. Arra is rájött, hogy nem lehet alapvető, helyenként fájdalmas változások nélkül előre menni – tette hozzá. Bajnai Gordon az ország mostani helyzetét úgy jellemezte: "ahhoz képest ahonnan egy évvel elindultunk, egészen jól állunk, de azt alapul véve, ahol mindannyian lenni szeretnénk, még nagyon hosszú, küzdelmes út vár ránk".

Bajnai Gordon a főiskola nagy előadótermét megtöltő hallgatóságot arra is emlékeztette, hogy Magyarországot a reálgazdasági válság mellett saját bejáratú, "kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk" válság is sújtotta. Ennek lényege – mutatott rá -, hogy az ország felnőtt népességének csupán 57 százaléka dolgozik legálisan, vagy megfordítva: majdnem minden második lakos, nem dolgozik, vagy ha dolgozik is, nem fizet adót és járulékokat.

A miniszterelnök felsorolta, hogy az elmúlt egy évben mi történt mindkét válság enyhítéséért, megjegyezve: az elkerülhetetlen lépéseket úgy próbálták megtenni, hogy ha fájdalmasak is, ne legyenek elviselhetetlenek. A leglényegesebb változásoknak nevezte a nyugdíj- és a szociális rendszer átalakítását és az adócsökkentést.