Bajban a hitelesek: miből segítsen az önkormányzat?

2009. június 15. hétfő - 22:27 / MTI
  •    

Nem támogatta az Országgyűlés költségvetési bizottsága a testület hétfői ülésén azt az ellenzéki javaslatot, amely az idei költségvetésben 5 milliárd forintos keretet biztosított volna az önkormányzatoknak ahhoz, hogy érvényesíthessék elővásárlási jogukat a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok lakóingatlanának megvásárlásához.

Az indítvány szerint az egyébként is nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatok forrás hiányában nem tudnak valós segítséget nyújtani. Bartal Róbert, a Pénzügyminisztérium (PM) osztályvezetője a kormány képviseletében elmondta: az önkormányzatok a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) speciális bérlakás programjának kedvezményes hitelforrását tudják erre a célra igénybe venni.

Az önkormányzatok a javaslat szerint elővásárlási jogot kapnának a hitelüket fizetni nem tudó tulajdonosok lakásaira, feltéve, hogy utána nekik adják bérbe, továbbá a munkával még rendelkező, de anyagilag megrendült adósok is kaphatnak átmeneti könnyítést a törlesztésre. Az önkormányzatnak az árverésen nem kell licitálnia, a leütéskori áron juthat hozzá a lakáshoz.  Bartal Róbert a bizottsági ülésen elmondta, hogy a cél az, hogy először a bankoknál rendelkezésre álló eszközökkel és kezességvállalással próbálják megoldani a nehéz helyzetbe került hiteladósok problémáit, minimálisra csökkentve a végrehajtásig jutó ügyek számát.