Az idősek kiszolgálására fejlesztik a reptereket

2019. április 23. kedd - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

A világ lakosságának jelenleg 12 százaléka van 60 év felett, míg 2050-re ez szinte megduplázódik, 22 százalékra. A légiközlekedésben már kezdenek alkalmazkodni az új helyzethez.

Ideje, hiszen például az Egyesült Államokban 2035-re, az ország történetében először lesznek többen a 65 évesek és még idősebbek, mint a gyermekkorúak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az ország repülőterei az elsők között kezdenek idomulni. Mivel az idősek általában a lábuk elé néznek, így a reptereken gyakran nem figyelnek a magasan elhelyezett irányító táblákra, azokat alacsonyabbra kell helyezni. Akárcsak a jelzéseket, hol lehet enni-inni, merre vannak a mosdók, mivel az idősebb utas általában arra törekszik, hogy biztonság okából mielőbb eljusson a beszállási helyhez, pedig még bőven lenne ideje.

El kell tüntetni a repterekről a fénylő padlóburkolatokat, mert azok nedvesnek tűnnek és az idős

Ázsiai repülők a legtisztábbak
Japán légitársaság gépei a legtisztábbak a világon. A tisztasági teszt tíz legjobbja között egyébként 8 ázsiai van, európai csak kettő, a Swiss és a Lufthansa.

utas az eséstől tartva félhet rálépni. Egyes amerikai repülőtereken működnek már rendszerek, amelyek egyenesen a hallásjavító készülékekbe továbbítják a gyakran torz hangszórókon nehezen értelmezhető közleményeket.

Los Angeles és Tacoma légikikötőjéban különleges szemüvegeket kaphatnak a látássérültek, amelyek segítségével önállóan mozoghatnak, kereshetik meg csomagjukat, stb. Seattle repterén, ahol a vizsgálatok szerint máris az utazók legalább harmada 55 éves és afeletti, elektromos kocsik állnak rendelkezésükre szállításukra a gyorsvasúttól az utasfelvételi pultokhoz. Gondoskodnak arról is, hogy hajón érkező az idős utasok csomagjait egyenesen a repülőtérre továbbítsák. (Forrás: The New York Times)