Az idei nyaralási trend: nyerő csapaton ne változtass!

2014. június 04. szerda - 20:44 / kfarkas
  •    

Vakáció otthon: a nyaralók az idén ragaszkodnak a jól ismert hazai üdülőhelyekhez. Európa-szerte nő a saját országukban vakációzók száma. A magyarok is négyszer annyi itthoni utazást terveznek, mint amennyiszer külföldre utaznak pihenni.

Itthon, otthon vagyunk – ezt vallja a magyar – Kép: Pixabay

A magyarok 2014-ben 16,5 millió alkalommal terveznek belföldi utazást pihenési céllal, míg külföldre csupán 3,5 millió alkalommal utaznak majd, vagyis tízből nyolc alkalommal hazai üdülőhelyen töltik az idei nyári szabadságukat. A negyvenöt országot átfogó felmérésből kiderült: tavalyhoz képest az idén várhatóan 114 százalékkal nő a saját hazájukban nyaraló európaiak száma, vagyis idén több mint kétszer annyian fognak otthon vakációzni, mint egy évvel korábban – derül ki a MasterCard az Euromonitor 2014-es felméréséből.

Az európaiak által otthonra tervezett összesen 1.14 milliárd nyaralásból arra következtethetünk, hogy a kontinensen élők ragaszkodnak a jól ismert hazai helyekhez amikor döntenek a nyaralásukról. A leginkább otthon nyaraló nemzetek listáját a franciák vezetik, őket követik a svédek, a spanyolok, a britek, majd a finnek.

A MasterCard következtetéseit egy másik felmérés is alátámasztja, melyet az Európai Bizottság készített az európaiak utazási preferenciáiról februárban. Ebből kitűnik, hogy tavaly öt európai polgárból kettő a saját országában vakációzott, és csak az embereknek kevesebb, mint 20 százaléka vállalkozott az EU határain kívüli utazásra.

A kutatás szerint az európaiak elsősorban a már ismert, jól bevált úti célokat kedvelik: az emberek 56 százaléka a barátok, kollégák és családtagok ajánlása alapján választ nyaralási helyszínt. A megbízhatóság és kényelem az üdülés helyszínére érve is döntő szempont az európaiak számára: 2013-ban a megkérdezettek csaknem fele (46%-a) tengerparti pihenésre szavazott más, kalandosabb nyaralási programokkal szemben.

“A rendkívül gazdag európai helyszín- és programválasztékot ismerve nem meglepő, hogy a kontinens lakói szívesen nyaralnak a saját országukban. Úgy tűnik, az európaiak igyekeznek elkerülni a hosszú utazással járó esetleges stresszt, és inkább a közeli úti célokat részesítik előnyben. Az utazásnak azonban, legyen akár belföldi vagy külföldi, nem kell feltétlenül stresszel járnia.” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. (Sok magyar csak papíron megy el nyaralni, valójában nem veszi ki a szabadságát.)

A magyaroknak idén is a Balaton lesz a Riviéra
A tipikus hazai szállásfoglalást egy harmincas, vagy középkorú városi hölgy kezdeményezi, aki a balatoni régióba szóló családos utazást, vagy wellness hétvégét keres a párjával, jó minőségű szállodában, félpanziós ellátással.