Az eszünkre hallgatunk lakásfelújításkor

2015. augusztus 18. kedd - 20:35 / piacesprofit.hu
  •    

Szakemberre bízzák a magyarok a kivitelezést és a pénzügyeket, ha lakásfelújításról van szó – ez derült ki a Cetelem felméréséből. A magyarok nagy része banki segítséget vesz igénybe a felújításhoz, döntő többségük 2-3 vagy ennél is több bank ajánlata közül választ.

A Magyar Cetelem Bank kutatást végzett a magyar fogyasztók otthonfelújítási terveivel kapcsolatban. Négy válaszadóból három egy éven belül tervezi, hogy valamilyen módon megújítsa, felfrissítse lakókörnyezetét. A felújításra készülők több mint fele kisebb felújítási munkát tervez, például belső festés-mázolással 53 százalék szépítené otthonát, de nincsenek kevesen azok sem, akik nagyobb lélegzetű átalakításokban gondolkodnak, és a fürdőszoba (43 százalék), a konyha (32 százalék) felújítását vagy a nyílászárók cseréjét (33 százalék) tervezik. Luxuskiadásokra, mint a szauna vagy úszómedence beszerzése, a válaszadók mindössze másfél százaléka készül.

A felújítással kapcsolatos döntések többnyire racionális alapokon nyugszanak: akkor vágnak bele legtöbben, ha annak valamilyen hosszú távú haszna, értéknövelő esztétikai értéke van. A fűtés korszerűsítése vagy a nyílászárók cseréje a lakás energiafelhasználására van jótékony hatással, ezért hosszú távon a lakás rezsijét csökkenti – ez a válaszadók közel 34 százalékánál szempont. Esztétikai célok a megkérdezettek 29 százalékát ösztönzik, ám a festés-mázolás, a burkolatcsere amellett, hogy széppé teszi az otthont, az ingatlan értékét is növeli.

Az átgondoltság a munkálatok tervezésében is megfigyelhető, hiszen a legtöbben (72 százalék) szakemberre szándékozik bízni a munkát, így biztosítva a profi és garanciális kivitelezést, és csak 28 százalék akar saját maga belevágni.

A megkérdezettek fele (53 százalék) legfeljebb egymillió forintot szán a felújításra, 30 százalékuk 1 millió és 2 és fél millió forint közötti összeget költene. 2 és fél millió forintnál többet csak a válaszadók 7 százaléka fordít erre a célra. A felújítást tervezők kisebb része, mindössze 12 százaléka támaszkodna kizárólag saját megtakarításaira. További 7 százalékuk a család és a barátok segítségével egészítené ki a rendelkezésére álló összeget, míg többségük (55 százalék) banki kölcsönért is folyamodna. A megkérdezettek 26 százaléka pedig teljes egészében banki finanszírozásból váltaná valóra az elképzeléseit.

„A kutatásunk eredményéből az látszik, hogy a lakásfelújítást a legtöbben nagyon alaposan megtervezik, a felújítás céljától kezdve a finanszírozáson át egészen a kivitelező szakemberek kiválasztásáig. A pénzügyi tudatosságot mutatja, hogy az emberek már elsősorban nem számlavezető bankjukhoz fordulnak, ha a megvalósításhoz hitelre van szükségük, hanem ötből négyen több bank ajánlatát is összehasonlítják” – mondta Lukácsi Zoltán, a Cetelem marketingigazgatója.

Szigetelnénk mi, ha tehetnénk
A magyar lakosság 84 százalékának tapasztalata szerint hazánkban is egyértelműen egyre melegebbek a nyarak. Az ingatlantulajdonosok 70 százaléka inkább leszigetelné otthonát a légkondicionáló használata helyett, ha tehetné.