Árvízhelyzet: nyolcmillióan szorulnak azonnali segítségre

2010. augusztus 19. csütörtök - 20:55 / MTI
  •    

Nyolcmillióra emelkedett Pakisztánban azoknak az árvízkárosultaknak a száma, akik azonnali humanitárius segítségre szorulnak - közölte az ENSZ. "A helyzet folyamatosan változik, és a becsléseink szerint hatmillióról nyolcmillióra emelkedett azok száma, akiken sürgősen segíteni kell" - mondta Maurizio Giuliano, a világszervezet humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

Pakisztán történetének legsúlyosabb áradásai július végén kezdődtek. A katasztrófa mintegy húszmillió embert sújt, s az árvizek az ország területének egyötödét érintik, mintegy 160 ezer négyzetkilométerre kiterjedően. Az eddigi halálos áldozatok számát körülbelül 1600-ra teszik.

A természeti katasztrófa sújtotta ország több térségében komoly feszültségekkel jár a segélyek szétosztása, a károsultak gyakran egymás ellen fordulnak. Pandzsáb tartomány egyik falvában rendőrök és katonák gumibotokkal fékezték meg az embereket, akik megpróbáltak megkaparintani egy élelmiszerszállítmányt, amelyet éppen csak lepakoltak egy helikopterről. Számos település továbbra is teljesen víz alatt van, a háztetőkön rekedt túlélők üres tálakat lengetnek a helikopterek felé.

Az ENSZ-szóvívő azt is bejelentette, hogy a korábban becsült kétmillióhoz képest több mint négymillió ember vált hajléktalanná az áradások következtében. A szóvivő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a földönfutóvá vált gyerekek még inkább áldozataivá válhatnak a Pakisztánban egyébként is virágzó gyerekkereskedelemnek.