Állati szervek átültetése lehet a jövő, mert nincs elég donor

2019. április 12. péntek - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

Főleg a túltáplálkozásból kialakuló cukorbetegség miatt szorulnak egyre többen veseátültetésre. Az igényeket sehol nem tudják kielégíteni de öt-tíz éven belül megoldható lehet a probléma.

Mindenhol kevés vese áll rendelkezésre a szükséglethez képest. Az Egyesült Államokban évente csak minden ötödik beteg kap veseátültetést, az EU országaiban 2013-ban több mint 4000, a várólistán szereplő páciens hunyt el. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa: sok európai arra gyanakszik, hogy orvosai azért tartják őket a dialíziskezelésén, mert az a szolgáltató számára jelentős hasznot hoz.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Amerikában viszont sokan fel se iratkoznak a várólistára, mivel nem tudnák kifizetni a költséges gyógyszereket, amelyeket az átültetés után szedniük kellene. A szegény országokban egyáltalán nem léteznek várólisták, mivel a betegek még a dialízist sem tudják megfizetni. A valóságban a fejlett országokban az egészségbiztosítás számára az átültetés gazdaságosabb, mint a betegek hosszas kezelése. Amerikai számítások szerint ez évenként betegenként 60 000 dolláros megtakarítás.

A donorok kiválasztásában eltérők a nézetek. Az észak-európai országokban hagyományosan élő

Tömeges járványokhoz vezethet, ha nem vesszük komolyan az oltásokat
Az Egészségügyi Világszervezet 2001-ben sikeresnek bizonyult harcot indított a kanyaró ellen. A betegség előfordulása 2016-ra csaknem 80 százalékkal csökkent, de két éve váratlanul ismét megjelent egy sor országban, egy év alatt 30 százalékkal nőtt az esetek száma. A fő ok: a szegénység, de tényező az utazás is.

donorokat részesítenek előnyben, délen lehetőleg el kívánják kerülni a műtétet. Japánok számára idegen, hogy a halott testéből szervet vegyenek ki. Vitatott kérdés, hogy felhasználhassák az elhunyt szerveit, kivéve, ha ezt nem engedélyezte. Spanyolországban, ahol világviszonylatban a legmagasabb a donorok száma, 1979-ben vezették be ezt a rendszert. A műtétek száma viszont csak akkortól emelkedett, amikor több orvost és asszisztenst képeztek ki a feladatra. Horvátországban, amely átvette a spanyol modellt, 2007–2011 között több mint duplájára nőtt az átültetések száma. Egyébként Nagy-Britanniában, Franciaországban, Hollandiában is általánosan megengedett az elhunyt szerveinek átültetése, ha ezt nem tiltotta meg.

Gond viszont, hogy csak az emberek 1-2 százaléka hal meg úgy, például agysérülésben, balesetben, hogy szervei felhasználhatók legyenek, így egyre több élő donorra van szükség. Németországban és másutt ragaszkodnak a hozzátartozókhoz, de általában többnyire megengedett bárkinek felajánlani a vesét. A korábbi gyakorlattal ellentétben mind nagyobb mértékben használják fel 50-es, 60-as éveikben járók veséit is. Egy ország van a világon, ahol a szervvel való kereskedés megengedett: Irán. Ott a vese ára szegény sorban élő család egy éves jövedelmének felel meg. Amerikai tudósok ott is javasolták a módszer bevezetését, a hiány leküzdésére.

Az orvosi technika fejlesztői azt ígérik, hogy a vesepótlási problémák 5-10 éves távlatban megoldódnak. Lehetségessé válhat disznóvesék, illetve mesterséges vesék beültetése.

(Forrás: The Economist)