Ajándéktipp: bort csak ésszel

2016. december 17. szombat - 16:01 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre többet áldozunk egy-egy palack jó borra, különösen akkor, ha ajándéknak szánjuk. De vajon érdemes-e drága bort vásárolni, ha mi magunk nem igazán értünk hozzá? Ha a megajándékozott borértő ember, a válasz inkább nem: lehet, hogy hasznosabb valamilyen boros kiegészítőt venni. Ha mindenáron bort akarunk adni, forduljunk szakemberhez!

Kép: PP

Kép: PP

A nyáron készült Nagy Bor Teszt világosan megmutatta, hogy az emberek egyre többet hajlandók áldozni a jó borokra, különösen akkor, ha ajándékba szánják. Az ajándék borra jutó átlagos vételár a felmérés szerint négy év alatt nem egészen 2000 forintról 2600 forintra emelkedett. Ennyi pénzért már valóban remek tételeket lehet kapni, de éppen ebben az ártartományban könnyű mellényúlni is, és akkor máris oda a megajándékozott öröme.

A borértő embernek van kialakult ízlése, pontosan tudja, mit szeret és mit nem, ráadásul sok mindent megkóstolt már. Alkalmasint sokféle bort tart a pincében, köztük talán olyat is, amit éppen megvettünk neki. Ráadásul a boros ember ízlése határozott minőségi elvárással párosul, így érdemes alaposan átgondolni, mivel lepjük meg. Ha azt akarjuk, hogy a drága bor tényleg örömet szerezzen, érdemes egy kicsit kutakodni a megfelelő ajándék után.

Ne ragadjunk le a dugóhúzónál

Borissza embernek nemcsak bort lehet ajándékozni, hanem boros kiegészítőket is. Ne legyenek illúzióink: dugóhúzója biztosan van mindenkinek, ez már az anyósnak is eszébe jutott. Érdemes viszont körülnézni a szaküzletekben, mert az egyedi pohárjelölőktől a dekantálón át a bornyitó gépekig sok olyan kiegészítőt találhatunk, amivel a megajándékozott bátran villoghat, ha boros vendégei érkeznek, vagy csak le akar ülni este, hogy egy pohár bor mellett a gondolataiba mélyedjen.

Újra kezd boros nemzet lenni a magyar
A bor népszerű – széles vásárlókörrel rendelkezik Magyarországon. Az otthoni fogyasztás az idei év első felében stabil volt és ugyan ritkábban, viszont alkalmanként több bort vásároltak háztartások mintegy 7900 forintot elköltve a januártól júniusig tartó hat hónapban. Az értékesítésben legnagyobb súlya a hipermarketeknek és a diszkontoknak van.

Ha mégis a bor mellett döntünk, de mi magunk nem igazán értünk hozzá, vagy nem tudjuk belőni a megajándékozott igényszintjét, olyasmit kell vennünk, ami biztosan minőségi, és remélhetőleg újdonságértéke is van a megajándékozott számára. A borértők nyitottak a világra, szeretnek új, számukra ismeretlen tételeket kóstolni, persze csak ha valóban jók és izgalmasak. Az ilyen borokat nem a nagyáruházak polcain találjuk. „Ott leginkább nagyobb termelők jól ismert borai sorakoznak, amelyek nem feltétlenül jelentenek jó vételt, és szinte biztosan hiányzik belőlük az újdonság varázsa” – hangsúlyozta Elek Márton, a Borháló igazgatója.

Egy jó bor tényleg befeketés
A hazánkban újdonságnak számító borbefektetési forma a tőlünk nyugatra fekvő országokban évtizedek óta virágzik.

Szaküzlet a nyerő tipp

A szaküzletek kínálatában viszont akadnak másutt nem található tételek kisebb, feltörekvő vagy már bizonyított pincészetekből. A nagykereskedések kifejezetten törekszenek rá, hogy a borászok egy-egy tételét teljes egészében lekössék. Bár ez nem annyira az egyediséget, mint inkább az állandó minőséget hivatott szolgálni, mégis azt eredményezi, hogy az ott vásárolt borok másutt nem találhatók meg.

Ha végképp elbizonytalanodunk, vegyünk ajándékba borutalványt, amit a megajándékozott arra vált be, amire akar. Sok borszaküzlet kínál ilyet; arra azért érdemes figyelni, hogy olyan boltban vegyük meg, amelyik a megajándékozott lakhelyéhez közel található, vagy útba esik neki, illetve ahol interneten keresztül házhoz szállítással is érvényesíteni tudja utalványát.