Aggasztóan egészségtelenül élünk

2018. február 25. vasárnap - 18:00 / Zubor Zalán
  •    

Aggasztó adatokat mutatott ki a magyar lakosság egészségi állapotáról a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram: az emberek mintegy 40 százaléka túlsúlyos, negyede dohányzik, harmada pedig hetente legfeljebb egyszer fogyaszt csak zöldséget vagy gyümölcsöt.

A 2010-ben indult felmérés során gyűjtött adatok szerint a leggyakoribb halálokot a szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések jelentik, minden második ember ilyen betegségekben hal meg. Különböző életmódbeli döntések miatt a magyarok különösen veszélyeztetettnek számítanak a fenti betegségeket illetően: a lakosság 40 százaléka pedig túlsúlyos, ezzel összefüggésben legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek. Az uniós átlaghoz képeset az emberek jóval többet dohányoznak, és több alkoholt fogyasztanak, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak.

Veszélyes életmód

A kérdőíves felmérésnek köszönhetően kiderült, hogy a részt vevők 62 százaléka naponta, míg 33 százalékuk hetente fogyaszt zöldség és gyümölcsféléket. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők többségének napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 54 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha jól tudják, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos mind a kardiovaszkuláris, mind a daganatos betegségek prevenciójában.

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényezőt jelent, mégsem tesznek semmilyen konkrét lépést a megelőzés érdekében, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a mért koleszterinérték 24-32 százalékban tért el a normál értéktől. Eddig úgy tartották, hogy elsősorban a 35 évnél idősebb férfiak és 45 évnél idősebb nők esetében szükséges a koleszterinszint rendszeres mérése, azonban az új, átfogó hazai statisztika alapján ez már minden korosztályról elmondható.

A férfiak alig járnak szűrésre

Sokan emellett nem járnak szűrővizsgálatokra, így sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. Ez különösen a férfiakra jellemző, a szűréseken résztvevők 69 százaléka a nő, míg 31 százaléka férfi, átlagéletkoruk pedig 36-48 év volt, A legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak a látogatók, amelyeket Veszprém, Heves, Fejér megye követett a sorba.

A kitöltött rizikó felmérési kérdőívből kiderült, hogy a szűrésen résztvevők 25,5 százaléka dohányzik, akiknek valamivel több, mint 40 százaléka szeretne idővel leszokni a cigarettáról.

A Program szakmai bizottságának véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak életmódjukon, hiszen köztudott, hogy az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. Akik a szűréseken részt vesznek, azok kezükbe vehetik saját Egészség Könyvüket, amely tartalmazza az összesített szűrési eredményeket saját egészségi állapotukról. Ezen adatuk birtokában felkereshetik háziorvosukat.