A Szkljarov-ügy

2001. július 24. kedd - 15:41 / PP Online
  •    

Az eredeti hír szerint az Adobe feljelentése nyomán az FBI július 16-án Los Angelesben letartóztatott egy orosz állampolgárságú egyént, aki egy konferencián előadást tartott a PDF és eBook formátumok biztonsági problémáiról. A hír igaz…

… de árnyalatai nélkül nem teljes. Ugyanis a konferencia a DEF CON nevű, magát a bolygó legnagyobb internetbiztonsági gyülekezetének hirdető hackerszervezet 9., évi rendes összejövetele volt. A gyanúsított neve Dmitrij Szkljarov, egy moszkvai telephelyű, biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég alkalmazottja, cégének termékei közé tartozik egy 99 dollárért értékesített program, mellyel a védett, Adobe eBook formátumú elektronikus kiadványok az eredeti jelszó nélkül megnyithatók.

A letartóztatás alapja az előző amerikai kormányzat által 1998-ban beiktatott, Digital Millennium Copyright Act (DMCA) nevű törvény, mely szerint bűntettet követ el és 500 000 dolláros pénzbüntetéstől 5 év börtönig terjedő szankcióval sújtható az, aki digitális titkosítást hatástalanító eszközöket, például szoftvereket árusít. Ezt a törvényt megjelenése óta élesen támadják az amerikai polgárjogi szervezetek, köztük az Electronic Frontier Foundation (EFF), mondván, hogy folyományaképpen súlyosan sérül az amerikai alkotmányban lefektetett becsületes felhasználás elve, amely például megengedte az egyébként szerzői jogi védelem alá tartozó művek részleteinek tudományos kutatás vagy éppen paródia céljából történő másolását.

Mondhatni, világszerte széles körű tiltakozást váltott ki Szkljarov letartóztatása. Ő volt az első, akit a DMCA alapján szankcionáltak. (Egy másik ügy, a DVD-k területi kódolását feltörő linuxos szoftver nyilvánosságra hozásának bírósági eljárása még folyamatban van.) Megnyílt egy Boycott Adobe nevű webhely, ahol tüntetésekre, az Adobe mail címeit tiltakozásokkal való elárasztásra, alternatív termékek vásárlására és egyéb demonstratív tevékenységekre szólították föl a látogatókat. Egy neves angol szoftverszakértő lemondta amerikai helyszínű konferencia szervezésében való részvételét azzal, hogy nem biztonságos külföldieknek az USA-ban biztonsági szoftverekről előadni. Az EFF-be a múlt héten 200 új tagot regisztráltak az eddig heti átlag hat helyett. A New York Times is beszámolt az esetről.

Végül is hétfőn, az EFF vezetőivel történt konzultáció nyomán az Adobe elállt a feljelentéstől, és azt javasolta a törvényhozásnak, hogy engedjék szabadon Szkljarovot. Indok: az inkriminált szoftver nem kapható az USA-ban, tehát nem áll a DMCA megsértése, továbbá egyik fél érdekét sem szolgálja az ügy visszhangja.