A világ az igazi Vasember szerint

2016. február 03. szerda - 18:30 / Kriston László
  •    

A Tesla alapítója, az űrutazás jövendőbeli úttörője, a Robert Downey-féle Vasember-filmek modellje, Elon Musk negyvennégy évesen egész könyvet érdemlő alak. Elszállt agyú, megalomán álmodozó, aki nem a valóság talaján jár. Vagy civilizációnk megmentője? Maga Musk sem biztos a válaszban.

A dotkom-lufi kipukkadása után s az iPhone 2007-es debütálása előtt a technológiai szektor legnagyobb elméi vegetáltak: legfőbb megmozdulásuk az volt, hogy rávegyék az embereket, klikkeljenek a reklámokra. Ebbe az érába jött világmegváltó küldetéstudatával Elon Musk, aki sokáig lúzernek tűnt. Nem tudott a Wall Streetnek tetsző módon brillírozni. Egymást követték a veszteséges negyedévek, évek.

Technológiai titán testközelből

Ashlee Vance Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future című könyvének legjobb adalékai a kis kulisszatitkok. Bár Musk a prezentációin, a pódiumon magabiztos (akárcsak a gyárában), interperszonális szinten eléggé félénk. Percek kellenek neki, mire hozzászokik egy új ember jelenlétéhez. Nagy félelme, hogy a mesterséges intelligencia átveszi az irányítást az emberi faj felett (Terminátor-szcenárió). És pont az ő barátja, az e területen fejlesztő Larry Page, a Google vezére hozza a fejünkre a rontást. Egyébként jó szándéktól hajtva. Még nagyobb félelme, hogy az oroszok lelövik, amiért bemerészkedett az űrutazás versenyébe.

Elon Musk 2015-ben

Elon Musk 2015-ben
Kép: Wikipedia

Könyörtelen munkaadó – egy értekezleten még a bőrt is lehorzsolta a könyökéről, úgy verte az asztalt –, aki csak az évek során tanulta meg türtőztetni magát. De ha nevet, zeng tőle az egész gyár. Nála szinte kötőszó a f**ck. Saját pénzét is kockáztatja. A SpaceX-be százmillió dollárt rakott saját vagyonából, a Teslába hetvenet, a SolarCitybe tízet. Üzleti modellje is újszerű. Amerikában, Európában és Ázsiában ingyenes töltőállomásokat telepített.

A hollywoodi sztárok lakhelyén, Bel Airben él egy villában. Amikor hetente egyszer felruccan a Szilícium-völgybe, rendszerint haverjai otthonában húzza meg magát a vendégszobában.

„Szeretnék időt szentelni a randizásnak. Mennyi idő kell egy nőnek hetente? Tíz óra elég?” Így mérlegeli a szívügyeket egy tudós elme. A tízórás terv mellesleg nem vált be. Inkább újra elvette második feleségét.

Tudatfolyamatai vizuálisak. Amikor koncentrál, szinte transzba esik, a külvilág megszűnik számára. Pontosan látja maga előtt a masinát, amit tervez. Már hatévesen is ilyen volt.

Őrületes ambíciók

„Szerinted őrült vagyok?” A kérdés hangvételéből is érződik, ő sem mindig biztos abban, elveszítette-e a józan eszét. Leghőbb vágya, hogy megakadályozza azt, hogy az emberiség elpusztítsa önmagát. A fenntartható technológiai fejlődés ügyére esküdött fel már tiniként, és lakhatóvá akarja tenni a Marsot. Akár nukleáris robbantással. Ahogy mondja, „sokplanétás fajt” szeretne csinálni az emberből.

Leghőbb vágya, hogy megakadályozza azt, hogy az emberiség elpusztítsa önmagát.

Musk Los Angeles kellős közepén gyárt űrhajókat. Ez persze gazdaságtalan választás: itt minden drága, a nyersanyag, a munkaerő. Konkurensei egytől egyig Kínában gyártatnak. A siker végső – amerikai – mércéjét azonban még nem ütötte meg Musk: nem állt elő tömegtermékkel, ami sok száz millió vagy akár néhány milliárd ember életét változtatja meg, mint például a Facebook vagy az iPhone.

Edison reinkarnációja

A Shirley MacLaine könyveiben is felbukkanó Kevin Ryerson médium, s a rajta keresztül megszólaló entitás, Ahtun Re szerint Musk nem más, mint Thomas Alva Edison reinkarnációja. E közlés elkerülte Vance figyelmét, bár megjegyzi, Musk vállalkozói alkatában és tehetségében hasonlít Edisonhoz. De az üzleti szféra résztvevői és elemzői ritkán figyelnek oda a dolgok spirituális oldalára. Pedig Musk, a matéria e briliáns manipulátora sem materialista. Főhadiszállásának főbejáratánál ez a felirat áll: „Test, lélek és szellem egysége.” Már tizennégy évesen azt mondta: „Az egyetlen dolog, aminek értelme van, nagyobb kollektív megvilágosodásra törekedni.”

Az edisoni reinkarnációs áthallás lehet az oka, hogy Musk már gyerekként érezte, Amerikában kell kibontakoztatnia a képességeit. Edison könyörtelen üzletember volt, akinek egyes húzásairól nincs jó véleménnyel az utókor. Például, hogy Nikola Tesla helyett aratta le a feltalálói babérokat. Talán valamiféle jóvátételből nevezte el Musk a cégét és elektromos autóját a néhai szerb geekről.

Milliárdos zöld kalandor
Az angol származású, mostanra lovagi címmel is rendelkező Richard Branson nem csupán sikeres üzletember, de igazi szupersztár is. Első üzletébe 16 évesen kezdett bele, miután otthagyta az iskolát, többek között azért, mert diszlexiája miatt nem könnyen felelt meg az intézmények elvárásainak. Itt olvashatja róla szóló portrénkat.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek