A német gyerekek is ismerkednek a szegénységgel

2018. június 30. szombat - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

A Bertelsmann Alapítvány által nyilvánosságra hozott tanulmány szerint nem működik már a régi német modell, amikor az apa dolgozik, az anya pedig a gyerekekkel marad – egy keresőnél gyakran nem tudnak megfelelően gondoskodni a kicsinyekről.

Már Németországban sem elég egy kereső a családban: megjelenik a gyermekszegénység, ha csak az apa dolgozik. 

Az országos felmérés azt mutatja, hogy az olyan családok harmadában, ahol az anya nem dolgozik, a gyerekek tartós vagy visszatérő szegénységnek vannak kitéve.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A hivatalosan meghatározott szegénységi küszöb az, amikor a bevételek nem érik el a háztartások átlagos (jelenleg havi bruttó 4000 euró feletti) jövedelmének 60 százalékát. Szegénynek számítanak azok is, akik munkanélküli-segélyen élnek. Az egy négytagú családnál meghaladja a havi 1000 eurót.

Ki lehet jönni havi 90 ezerből?
A Policy Agenda a Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízása alapján 2016-ban és 2017-ben is közzétette azt az összeget, amely véleményük szerint 2017-ben fedte a létminimum értékét.

Olyan esetekben, amikor a gyermekét egyedül nevelő anya nem dolgozik, a kicsik szinte minden esetben szegény körülmények között élnek. Legalább heti 30 órás, tartós munkavállalás kell annak megakadályozásához, hogy a gyerekek tartós szegénységben nőjenek fel.

Ez német viszonylatban nem jelent kifejezett nélkülözést, de fájdalmas tapasztalatokat a gyerekeknek, akik pénz hiányában nem vehetnek részt osztálykirándulásokon, színházlátogatásokon, nem vehetik meg az ajánlott könyveket és más segédeszközöket.

A tanulmány szerint az ilyen körülmények között felnövő gyerekek elszigeteltek, kevesebb a barátjuk, mert nem tudják meghívni azokat, nem tudnak sportolni, vagy más közösségekbe járni.

(Forrás: Der Spiegel)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.