A lakásbérlőknek általában eszükbe sem jut, hogy biztosítást kössenek

2018. július 27. péntek - 08:12 / piacesprofit.hu
  •    

Lakásbérlésnél a szokásos költségeken felül érdemes gondolni vagyontárgyaink megfelelő védelmére is, hiszen ingóságbiztosítás nélkül senki nem téríti meg a károkat, ha egy csőtörés vagy vihar utáni beázás következtében eláznak értékeink.

 

Tízből hét magyar lakástulajdonost vagy bérlőt legalább egyszer ért már valamilyen kár az elmúlt tíz évben, az OVB Vermögensberatung Kft. legutóbbi reprezentatív felmérése szerint azonban az ingatlantulajdonosok egy része még mindig nem biztosítja otthonát és értékeit.

 MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

Előfordul, hogy a bérlők nem tudják, hogy az adott bérlemény rendelkezik-e biztosítással, pedig azt érdemes lenne már a bérleti szerződés megkötésekor külön is tisztázni a tulajdonossal, hiszen ha ő nem kötött ilyet, a bérlőnek is joga van megvédeni a saját értékeit.

Amennyiben lakást bérel és szeretné ingóságait és az ingatlant biztosítani, mindenképpen érdemes szerződést kötni, de annak tényét és tartalmát a bérbeadóval is egyeztetni kell.

Amennyiben a bérbeadónak van biztosítása, úgy a bérlő vagyontárgyaira az csak akkor terjed ki, ha biztosítottként ő is meg lesz adva, amire viszont általában nem kerül sor.

Extrém időjárás: mit fizet a biztosító?
Az újabb rendkívüli időjárás kapcsán jó ha tudjuk mire fizetnek a lakásbiztosítási szerződések. A Biztosítás.HU internetes portál összegyűjtötte, mire kell most figyelniük a lakástulajdonosoknak a felhőszakadások, viharok kapcsán.

Az OVB Magyarország véleménye szerint társasházban történő lakásbérlésnél arra is érdemes nagyon figyelni, hogy van-e a háznak biztosítása, és az kár esetén mit térít.

Amennyiben a lakóközösség korábban a biztosítás mellett döntött, úgy az a lakás szerkezeti elemeire is kiterjed, így nem kell magasabb biztosítási díjat fizetnünk azáltal, hogy bizonyos elemeket kétszeresen biztosítunk. Mindemellett azt is fontos tudni, hogy a társasház biztosítása kiterjed-e például a lakáson belüli burkolatra, festésre, tapétára, illetve nyújt-e fedezetet a lakásban található ingóságokra, vagy éppen a biztonsági üvegezésre.