A karácsonyi lézerfények zavarhatják a repülést

2018. december 22. szombat - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

A HungaroControl figíelmeztet, hogy egy rosszul kihelyezett berendezés az akár 10 kilométerre közlekedő légijárművek pilótáinak látását is megzavarhatja. A léginavigációs szolgáltató azt kéri, hogy az ilyen eszközök tulajdonosai figyeljenek a karácsonyi lézerfények elhelyezésekor.

A lézeres ünnepi fényjátékok elterjedésével ugrásszerűen megnő a repülésbiztonságot veszélyeztető fényjelenségek száma. A HungaroControl ezért arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek a karácsonyi lézerfények elhelyezésekor.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A karácsonyi dekorációs lézerfényrendszerek ünnepi díszbe öltöztetik a házakat, az utcákat, de azt kevesen tudják, hogy helytelen használatuknak repülésbiztonsági kockázata van, ugyanis ezek az eszközök képesek a pilótákat megzavarni, és elvakítani. Egy lézerberendezéssel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani egy repülőgépre, a lézerfénynek pedig jelentős látást zavaró és veszélyeztető, illetve figyelemelterelő hatása van, így megzavarhatja a repülőgép személyzetét felszállás és leszállás közben.

Csillagszóró, tűzijáték nem szállítható repülőgépen

A közelgő ünnepekkel kapcsolatban a héten a Budapest Airport – mint minden évben – felhívta a figyelmet arra, hogy az egyre

Ilyenkor keletkezik a legtöbb kár
Az ünnepi időszakban és szilveszter éjszakáján megnő az anyagi veszteséget és kárt okozó esetek száma, és nem szabad alábecsülnünk a karácsonyfa és a tűzijátékok által okozott károk összegét sem.

népszerűbb csillagszórók és tűzijátékok, amelyeket sokan próbálnak szuvenírként magukkal vinni egy-egy külföldi utazásra, tiltott pirotechnikai eszközöknek minősülnek a légi közlekedésben, így sem feladott, sem kézipoggyászban nem kerülhetnek a repülőgépre.

A csillagszórókat és tűzijátékokat a biztonsági szolgálat eltávolíttatja a csomagokból, ami akár késést és sok bosszúságot is okozhat.