A háziállatoknak sem tesz jót a karácsonyi nagy zabálás

2018. december 21. péntek - 18:06 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az ünnepek alatt sok gazdi elköveti a hibát, hogy túleteti a kedvencét, ami kóros elhízáshoz vezet, ráadásul egyes édesítők kifejezetten mérgezőek. A nyírfacukorból például már kis mennyiség is halált okozhat a kedvenceinknél, de csokoládéval is tilos etetni az ebeket.

A kutyák mára családtaggá váltak, velünk élnek a lakásban, részei a mindennapjainknak – sajnos emiatt ők is ki vannak téve olyan civilizációs ártalmaknak, mint az elhízás. Hiába néznek ártatlan boci tekintettel a konyhaasztal körül a kutyák, legyünk tudatosak, álljunk ellen, és ne adjunk folyton enni. Fordítsunk erre különös figyelmet karácsony időszakában, amikor minden háztartásban beindul a nagyüzemi sütés-főzés – mondta Böszörményi Andrea, a Farkaskonyha kisállat-dietetikusa.

A csokoládé fogyasztása mérgező a kutyákra. Az egyes csokifajtáknak eltérő a teobromin-tartalma. Az elfogyasztott csoki mennyiségétől és fajtájától függően tünetként jelentkezhet hányás és hasmenés. Ha csokit evett a kutyus, koplaltassuk, és figyeljünk, hogy legyen előtte friss ivóvíz. Ha a tünetek súlyosbodnak, forduljunk azonnal állatorvoshoz – javasolja a szakértő.

Kép:Flickr

Kép: Flickr

Míg a csokoládéból csak nagyobb mennyiség esetén jelentkeznek komolyabb tünetek, külön felhívta a figyelmet a nyírfacukorra, amely a kutyákra már kis mennyiségben is akár halálos lehet.

„A kutyában mindössze egyetlen gramm nyírfacukor-tartalmú desszert, cukor, csoki hipoglikémiás állapotot okozhat, hirtelen lemegy a vércukorszint, és epilepsziaszerű tünetek jelentkeznek. Már pár gramm nyírfacukor is májtoxikus és végzetes lehet! Bármilyen kis mennyiséget evett is a kutya nyírfacukor-tartalmú édességből, ne várjunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz” – tette hozzá Böszörményi Andrea.

Mint fogalmazott, az édességek mellett kerüljük a túlzott szénhidrátbevitelt is. Ha nem figyelünk, kedvencünk könnyen túlsúlyos lesz. Sajnos a kóros elhízás napjainkban egyre gyakoribb civilizációs ártalom.

Mekkora a háziállatod ökolábnyoma?
Napjainkban jóval elterjedtebb a háziállatok tartása a városi lakásokban, mint az a rendszerváltás idején volt. Egyre több ember él, egyre többen érzik magányosnak magukat, egyre többen találnak lelki vigaszt egy háziállat társaságában. Ideje, hogy elkezdjük négylábú kedvenceink ökolábnyomát is számolni. Hiszen kilószámra vásároljuk nekik az eledelt és az almot.

A dietetikus hozzátette, karácsonykor hatványozottan fontos, hogy olyan helyre tegyük a kutyák számára mérgező – csoki- és nyírfacukor-tartalmú ételeket, hogy véletlenül se érjék azt el. Gyakoriak az olyan „balesetek”, amikor például az erkélyre kitett süteménynek vagy husinak már csak hűlt helye, mire a gazdi behozná az ünnepi asztalra. Nem ritka a karácsonyfa alól eltűnő csoki, szaloncukor sem. Sok kutyus igen kreatívan kibontja és megeszi akár a fát díszítő szaloncukrot is, ezért azt ne tegyük a kutya számára elérhető helyre.

Böszörményi Andrea felhívta a figyelmet, hogy a jutalomfalatot is tudatosan kell vásárolni. Nézzük meg az összetevők listáját, és olyat válasszunk, amelynek magas a hústartalma, és nem tartalmaz glükózt, fruktózt, cukrokat, mesterséges színezékeket és ízfokozókat. Törekedjünk a természetes összetevőjű termékek választására. Ne felejtsük el, hogy kedvencünk – akár egy kis bulldog, csivava, akár németjuhász – ragadozó gyomrú állat, és semmi szüksége szénhidrátokra!

„Legjobb, ha az ünnepek alatt – amikor talán picit több szabadidőnk van – a szeretetünket nem nasival fejezzük ki, hanem minél több időt töltünk kedvencünkkel a természetben. Jutalomfalatok helyett egy kiadós séta az ünnepi ebéd után kutya és gazdi számára egyaránt remek elfoglaltság, és segít elkerülni a plusz kilókat is a póráz mindkét oldalán állónak” – fogalmazott a szakértő.

Nem mehet be az irodába, ha leugatja a főnököt
A Google munkahelyein ott lehetnek az alkalmazottak kutyái, az Amazonnál már vagy 6000 négylábú tölti a munkaidőt gazdájával. A kutya a munkahelyen mindenkinek jót tesz – még a cég hírnevének is.