A hatvan az új negyven?

2018. február 05. hétfő - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

2050-re várhatóan Európa lakosságának negyede 65 év feletti lesz. De vajon beszélhetünk-e valóban elöregedő társadalomról? Mik a valódi, világméretű trendek?

„A hatvanasok az új negyvenesek” – ezt az egyre világosabban kirajzolódó képet járja körül tudományünnepi előadásában Rudas Tamás a szociológia és a statisztika eredményeire támaszkodva. A hosszabb és egészségesebb időskor előtt álló egészségügyi akadályokról (és leküzdésük esélyeiről) pedig Hortobágyi Tibor beszél.

2050-re várhatóan Európa lakosságának negyede 65 év feletti lesz. De vajon beszélhetünk-e valóban elöregedő társadalomról? Mik a valódi, világméretű trendek? És hogyan változtatja meg a képet az, hogy a korábban idősnek tekintett korosztályok a mai társadalmak aktív tagjai, emellett gazdasági és társadalmi szerepük is jelentős. Rudas Tamás előadásában az öregedés statisztikájáról és szociológiájáról beszélt.

Az est másik előadója Hortobágyi Tibor neuropatológus volt, aki az öregedéssel kapcsolatos egyik legfontosabb egészségügyi problémával, a demenciával foglalkozik. A korszerű demenciakutatás csak az 1980-as évektől indult el, és a kezelések mindmáig leginkább csak a kórlefolyás lassítására irányulnak. A legújabb klinikai és alapkutatások azonban reménykedésre adhatnak okot, általuk talán elérhető közelségbe kerülhetnek olyan új gyógymódok, amelyek valóban a demencia okait kezelik.