A hakni nem elég: az ingyenes tartalmakért is fizettetnének

2016. szeptember 04. vasárnap - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Eddig példátlan összefogásban forrtak egybe az alkotók, akik a digitális piac kiegyensúlyozottá tételét és az alkotók méltányos javadalmazását sürgetik nyílt levelükben az Európai Bizottságnál.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Méltányos feltételeket követelnek az online platformokkal szemben az európai alkotók. Pedro Almadovar, Ennio Moricone, Andrea Bocelli és még 18 ezer, köztük 650 magyar szerző, így Presser Gábor, Jeney Zoltán, Zorán, Tariska Szabolcs, Spiró György, Likó Marcell és Király Viktor is aláírta az Európai Bizottság vezetőjének címzett nyílt levelet. A dokumentum a digitális piac kiegyensúlyozottá tételét és az alkotók méltányos javadalmazását sürgeti.

Az Európai Bizottságra a kulturális-kreatív iparág azért próbál meg nyomást gyakorolni, hogy az minél hamarabb megfelelő megoldást találjon az elsősorban alkotókat sújtó, ún. értéktranszfer kérdésére. A probléma lényege, hogy a fogyasztók által feltöltött, alapvetően ingyenesen elérhető tartalmakra alapuló online platformok jelentős bevételeikből alig juttatnak az alkotóknak. Eközben a jogszerűen működő tartalomszolgáltatások (iTunes, Deezer, Spotify, Netflix) törekednek a tisztességes megosztásra és elszámolásra.

Korábban elsősorban dalszerzők és zenészek szakmai szervezetei tiltakoztak a platformszolgáltatók piaci gyakorlata miatt, most azonban a kreatív iparág minden korábbinál nagyobb összefogásban emelte fel a szavát. Véleményük szerint ugyanis nemcsak a zenészvilág, de az egész kulturális-kreatív ökoszisztéma veszélyben van. Éppen ezért dalszerzők, írók, rendezők, forgatókönyvírók, fotósok, szobrászok, festők az EB elnökének, Jean-Claude Junckernek címzett levelükben közösen sürgetik a változást. A nyílt levél szerint a megoldást az európai jogalkotás jelentheti: Azok a szereplők, akik kulcsfontosságú szerepet töltenek be a tartalom hozzáférésében, többé ne mentesülhessenek minden szerzői jogi felelősség alól.

Mibe kerül, ha szól a zene a boltban?
Zene az kell, mert körülölel… Idézhetnénk stílusosan az ismert sorokat. Ám a lelkünkre ható muzsikáért a vállalkozásoknak mélyen a zsebébe kell nyúlnia a jogdíjak miatt. Utánanéztünk, hogy kinek, miért és milyen mélyen kell abba a zsebbe nyúlni.