A fiúk vállalkoznának, a lányok nonprofitban utaznak

2016. február 24. szerda - 17:16 / piacesprofit.hu
  •    

A lányok körében népszerűek az orvostudományi és művészeti képzések, szívesebben dolgoznának a nonprofit szférában, és fontos feltétel számukra a jó munkahelyi környezet. A fiúk az informatikai és műszaki szektorok iránt érdeklődnek, 60 százalékuk pedig szívesen indítana saját vállalkozást az iskolai évek után.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

Jelentős különbségek mutatkoznak a hazai középiskolás fiúk és lányok gazdasági-pénzügyi ismereteiben: míg az előbbiek 42 százaléka, az utóbbiak csupán közel negyede (23%) rendelkezik megalapozottabbnak tekinthető tudással a témakörben. A fiatalok rendelkezésére álló anyagi források mértéke is eltérő: a középiskolás lányok havonta 12.000 forinttal, a fiúk pont kétszer ekkora összeggel gazdálkodnak. Pénzügyi döntéseik meghozatalánál a lányok szívesebben kérnek tanácsot családjuktól, mint a fiúk, akiknek viszont a barátok véleménye fontosabb – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. felméréséből.

Nagyobb a vállalkozói kedv a fiúk körében

A 16-18 évesek jövőbeni munkájukkal kapcsolatos elvárásaik és terveik is sokban különböznek a két nem esetében. A lányok sokkal inkább választanák a nonprofit szférát, mint fiú társaik: 32 százalékuk szívesen dolgozna ilyen területen működő szervezetnél. A megkérdezett lányok 19 százaléka és a fiúk 12 százaléka számára volt fontos, hogy olyan munkát végezzenek, mely kreativitást igényel. Emellett a lányok több mint egynegyede számára az is elengedhetetlen feltétel egy munkahely esetén, hogy szép, kulturált környezetben helyezkedjen el, míg ez a szempont csupán a fiúk 18%-ánál volt mérvadó.

Az alkalmazotti lét mellett egyre nagyobb arányban érdeklődnek a középiskolások a saját cég indítása iránt. A fiúk 56 százaléka számára vonzó alternatíva mindez, míg a lányok vállalkozási kedve alacsonyabb: 48 százalékuk gondolkodik csak saját cég alapításában iskolai évei után. Ennek egyik oka lehet, hogy egy vállalkozás nagyobb kockázattal jár, és míg a fiúk 22 százalék vallotta magáról, hogy szeret kockáztatni, addig a lányok csupán 11 százaléka válaszolt így.

Még mindig nagyképű pénzszórónak látjuk a vállalkozókat
A magyarokat leginkább a vállalkozásbarát környezet hiánya és a kudarctól való félelem tartja vissza, de harmaduk így is szívesen indítana vállalkozást az Amway Globális Vállalkozói Jelentése szerint. A vállalkozókról kialakított kép még mindig nem pozitív, szemben más országokkal.

A külföldi továbbtanulás a lányok körében népszerűbb

Bár a továbbtanulást tervező diákok körében az elmúlt évekhez hasonlóan a pénzügyi és gazdasági képzések számítanak a legnépszerűbbnek, többen érdeklődnek az orvosi, műszaki, informatikai és művészeti területek iránt is. A lányok nagyobb arányban választanák az orvosi, egészségtudományi (15%), illetve a művészeti szakokat (16%), míg a fiúk az informatikai (20%) és a műszaki területek iránt érdeklődnek nagyobb számban.

A fiúk a nemcsak tanulmányaik során foglalkoznának informatikával, a jövőben szívesen is dolgoznának az IT szektor legnagyobb vállalatainál. A felmérésben megkérdezték a tanulókat a jövőjükkel, illetve a továbbtanulással kapcsolatban is. Kiderült a kutatásból, hogy a lányok 41 százaléka szeretne külföldön tovább tanulni, még a fiúknak csak az egyharmada. Az is kiderült, hogy a lányok nagyobb arányban költöznének Magyarországon belül is egy jobb munkahely reményében.

Az átlagbér háromszorosát szeretnék a diákok
A fiatalok számára már az első munkahely kiválasztásánál is a legfontosabb szempont a magas fizetés: 235 000 forintos nettó bért már elfogadhatónak tartanak, de kifejezetten elégedettek átlagosan 350 000 forint körüli összeggel lennének. A fiatalok gondolnak a jövőre is, a tavalyi évhez képest 10%-kal nőtt a takarékoskodó diákok aránya.