A férfiak itt is jobban járnak

2019. március 05. kedd - 20:05 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Mennyi alvástól fosztja meg a szülőket a kisgyerek? Átlag naponta 40 percnyitől, mutatták ki kutatók azzal, hogy az „alvásmegvonás” sokkal nagyobb mértékben sújtja az anyákat, mint az apákat.

A brit Warwick Egyetem kutatói 2.500 nőt és 2.200 férfit kérdeztek meg erről 2008 és 2015 között, évente. A válaszokból az tűnt ki, hogy – nem meglepően – a kicsik megjelenése utáni első évben a legnehezebb a helyzet, azután javul – ugyanakkor eltarthat akár hat évig is…

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A gyerekszülést követő első három hónap hozza a legkevesebb alvást a mama számára: átlagban egy órával kevesebbet a korábban megszokottnál. A férfiak ezzel szemben sokkal jobban járnak: náluk csak átlagosan 13 perces az alvás-veszteség. A szülők (elsősorban a nők), kevesebbet alszanak a második, a harmadik gyermek születését követően is, de akkor már kevésbé érzékelik, hogy rövidült a pihenési idő – mivel ahhoz valamelyest hozzászoktak.

Memóriazavar ellen is jó a hintaágy
A ringatástól nem csak jobban alszunk, hanem jobban működik az emlékezetünk is – mutatták ki svájci tudósok. A mozgásnak ez a fajtája ugyanis összehangolja az agyidegek tevékenységét.

Sokan számoltak be viszont arról, hogy alvásuk, amióta gyerek érkezett a családba, már soha nem lett olyan, amilyen korábban volt. Nem csak a csecsemő sírása ébreszti fel őket, hanem az aggodalom is, ha a gyerek beteg, ha az rosszul alszik – vagy pusztán, ha eszükbe jutnak a szokásos szülői gondok…

(Forrás: Pocket – Sleep)