A biciklis közlekedés is lehet szolgálati út

2013. március 10. vasárnap - 12:27 / piacesprofit.hu
  •    

A kerékpárral megtett szolgálati utakért is lehet kilométerenkénti térítést - 114 forint/km - igényelni Bécsben. A szolgálati bicikli emellett adómentes juttatás, ám a megtett kilométerekről útnyilvántartást kell vezetni.

Kép:streetfsn.blogspot.nl

Egy felmérés szerint több mint négymilliószor ültek tavaly kerékpárra a bécsiek, ez tíz százalékkal több, mint 2011-ben. Csak kevesen tudják azonban, hogy az így megtett szolgálati utakért kilométerenként 38 eurócent (mintegy 114 forint) igényelhető a munkaadótól – hívta fel a figyelmet Martin Blum kerékpáros ügyekért felelős megbízott egy sajtótájékoztatón. (Ugyanakkor az osztrák fővárosban bizonyos, az autósokra érvényes tilalmak kiterjesztését is tervezik a biciklisekre.)

Útnyilvántartást kell vezetni

Ehhez – az autóhasználathoz hasonlóan – a biciklivel megtett kilométerekről is útnyilvántartást kell vezetniük az alkalmazottaknak. Ha a vállalat nem fizeti ki ezt a juttatást, akkor évente akár 570 euró (170 ezer forint) költségtérítésre jogosult a dolgozó – írja a monster.hu

Adómentes juttatás a szolgálati bicikli

A kerékpár nem csak egészségesebb közlekedési mód, de adózási előnye is van – mutatott rá Blum. Mint kifejtette: a szolgálati autóval ellentétben a munkavégzéshez kapott bicikli után nem kell adózniuk a munkavállalóknak, a vállalatok pedig levonhatják az árát saját adójukból.

Zöldben élni, városban
A városok világszerte egyre nagyobbak és népesebbek, és ez a folyamat nem is nagyon fog megfordulni. Hogy ne füstokádó, ember- pénz- és földevő szörnyetegek legyenek, hanem fenntartható életterek, azért közösségi és egyéni szinten is tenni kell. Hogy mit, arról itt olvashat bővebben.

Egyre több az öltönyös kerékpáros

Blum szerint a városban egyre többen ülnek kerékpárra öltönyben, illetve kosztümben. Ezt mutatja az is, hogy a bécsi Biciklizz a munkába! kezdeményezésben 2011-ben hatezren, tavaly már 8200-an vettek részt. 2013-at hivatalosan a kerékpározás évének nyilvánították Bécsben, ezért abban bíznak, hogy ebben az évben eléri majd a 15 ezret a résztvevők száma