8 nagyszerű szokás azonnali használatra

2014. szeptember 21. vasárnap - 07:30 / Timár Gigi
  •    

Életünk számos területén a szokásaink határozzák meg azt, hogy valójában mit és hogyan teszünk. Vagyis ha ezeken sikerül változtatnunk, az az életünk számos szintjén jelentős átalakulást indít majd el. Néhány aprósággal nagy dolgokat valósíthatunk meg anélkül, hogy észrevennénk.

Kép:Fotolia

1. Ki a telefonnal az ágyból!

Az okostelefon kétélű penge. A felmérések szerint az emberek szívesen viszik magukkal még az ágyba is, de bármilyen jónak tűnik, hogy még lefekvés előtt is a neten szörfölhetünk, valójában a pihenéstől vesszük el az időt. Persze, mindig azt mondjuk, hogy csak gyorsan rápillantunk valamire… aztán tessék, eltelt pár óra. Tehát, ha egyszer elindultunk lefeküdni, aludjunk! Sokkal energikusabbak leszünk másnap reggel.

2. Töröljük a közösségi média appokat a telefonról!

Szinte már szentségtörésnek hangzik ez a felvetés ugye? Pedig ez a legnagyobb időrabló, amit manapság egyáltalán el lehet képzelni! Persze a közösségi oldalak fontosak, nem is azt javasoljuk, hogy soha ne használjuk őket. De ha ehhez le kell ülnünk a számítógép elé, sokkal kontrolláltabban fogjuk tenni. Ha felemeljük a fejünket a kijelzőről a buszon, az étkezőasztalnál vagy a sörözőben, hamar rá fogunk jönni, hogy mennyit mulasztottunk korábban a világból.

3. Változtassunk!

Nem kell semmi drasztikusra gondolni, ha mindent egyszerre akarnánk átalakítani, az túlzás lenne – és úgysem sikerülne. Kezdjük apró dolgokkal: menjünk más úton munkába vagy nyissunk ki egy másik újságot (híroldalt) a megszokott helyett. Az újdonságok – még az ilyen apróságok is – meglepően fel tudják pezsdíteni az agyat.

A siker titka a tudatos automatizmusok kialakítása
A The Power of Habit – A szokás hatalma – című könyvében Charles Duhigg az energiatakarékos agyműködés kézikönyvét adja kezünkbe, kulcsot kínálva a társadalmi mozgalmak és a vállalatok „agyának” megváltoztatásához is.

4. Kifelé!

Az ember egész nap rohan, és mire hazaért úgy érzi, már nem akar mást, mint a tévé/számítógép előtt ülni a kanapén. De ne hagyjuk magunkat! A világ odakint van, ahogy az érdekes és sikeres emberek is!

5. Olvassunk!

Nem csak fellengzősségből mondjuk, hogy az olvasás nagyon fontos szokás! Észrevétlenül fejleszti a tudást, a nyelvhasználatot és igen, még a magabiztosságot is. Aki sokat olvas, könnyebben és magabiztosabban találja meg a szavakat beszéd közben is. Tulajdonképpen mindegy, mivel kezdjük – könyvekkel, képes magazinokkal vagy akár olyan cikkekkel, mint ez is.

6. Meditáljunk!

Tisztázzuk, nem arra gondolunk, hogy lótuszülésben töltsük az időt. A lényeg nem ez, hanem az, hogy hagyjunk időt az elménknek lecsendesedni, rendezni a dolgokat, hogy nyitottá válhassunk az újakra. Akár azt is tekinthetjük meditatív tevékenységnek, hogy tudatosan egyedül maradunk egy privát térben egy időre. Erre valójában mindenkinek szüksége lenne. Ha nem szoktunk hozzá ehhez a fajta elcsendesedéshez, eleinte kényszerítenünk kell majd magunkat, de megéri. A dolgok tisztábbá válnak és még a napi stresszt is könnyebben leküzdjük majd.

7. Pozitív kezdés

Nem véletlenül van az a mondás, hogy valaki „bal lábbal kelt fel”, ha egész nap rosszul érzi magát. Az ébredés utáni időszak meghatározza az egész napunkat. Ezért ébredés után, még mielőtt felkelnénk, szedjünk össze tíz dolgot, amiért hálásak vagyunk, aminek örülünk. Ha kell is gondolkodni egy kicsit, menni fog! És egészen máshogy indul a nap. Ez biztos.

8. Ha kényelmetlen is, ne hagyjuk abba!

A komfort zóna az, ahol kellemesen érezzük magunkat. Betanultunk bizonyos viselkedési mintákat és azokat magabiztosan használjuk. Van, aki egész életében nem mozdul a megszokott keretek közül. Ha szerencséje van, akkor a környezete ezt nem bünteti meg nagyon – mondja szakértőnk, Beck György tréner. Néha tényleg muszáj kitörnünk a komfortzónából. Ez a halogatás legjobb ellenszere hosszú távon. Vannak, akik extrém sportokban, őrült hobbikban élik ki magukat, másoknak kisebb apróságok is elegendőek kezdetnek. Próbálja ki a kávét cukor nélkül, menjen el egy újonnan nyílt étterembe, vegyen fel egy színes felsőt. Figyelje meg, hogy a világ akkor is forog tovább, ha Ön egy kicsit kényelmetlenül érzi magát. Hosszú távon pedig hatalmas lépéseket jelent a hatékonyságnövelés felé.

A cikk a Pick the Brain bejegyzése alapján készült.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek