5 tipp az igazán pihentető ünnepekhez

2016. december 25. vasárnap - 07:30 / PP
  •    

A karácsony és szilveszter a legtöbb ember számára a szokásosnál legalább egy kicsit több pihenő időt jelent. De a több is kevés, ha az egész éves fáradtságot és stresszt kellene kipihenni. Ahhoz, hogy sikerüljön, nem árt tudatosan csinálni, még ezt is.

1. Aludjunk minél többet!

Az ünnepek alatt persze is rengeteg a tennivaló, mert a család, a háztartás, a hobbi, a találkozás a barátokkal és a többi mind ekkorra marad. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy legalább ilyenkor kialudjuk magunkat. Keljünk olyan későn, ahogy csak lehet, és igyekezzünk mielőbb ágyba kerülni! Lehet, hogy így valamivel kevesebb programot tudunk bezsúfolni a rövid napokba, de amikor vissza kell térni a taposómalomba, hálásak leszünk magunknak, ez garantált.

Az sem mindegy, hogy készül aludni. Ha rossz a rutin, biztosan fáradt marad!

ember karácsonyi díszben

Kép:Pixabay

Így maradhat egészséges a mókuskerékben
Rohanó életmód, munka éjjel-nappal – senkinek sem tesz jót. Főként, ha hozzávesszük az elkerülhetetlen stressz hatását. Pedig néhány egyszerű lépéssel szervezhető, tervezhető az egészséges életmód a rohanás mellett is, és nem kell, hogy naponta egy gyorsétteremben találjuk magunkat. Pár lépéssel, egy kis odafigyeléssel tényleg sokat tehetünk, magunkért.

2. A jóllét nem egyenlő az egészségtelen élettel!

Persze, az ünnep arra való, hogy jól érezzük magunkat, mégis azt mondjuk, megéri ilyenkor jobban figyelni! Munkaidőben hajlamosak vagyunk összevissza étkezni, ilyenkor viszont van idő tudatosabban tervezni! Fogyasszunk stressz-csökkentő – ugyanakkor ünnepi – ételeket, mint a lazac, a mandula vagy az áfonya. Nem javasolnánk sem a folyamatos nassolást, sem a megszokottnál sokkal nagyobb étkezéseket. Bár közhely, de azt se feledjük, hogy alkoholból is inkább kevesebbet és minőségit igyunk, hisz a másnaposság eleve lehetetlenné teszi, hogy frissen kezdjük majd az új évet. Sőt! A sportot se száműzzük a pihenőidőből, hisz nemcsak egészséges, de csökkenti a stresszt is! A megszokott, hajnali edzőtermi sietség helyett van idő egy kirándulásra vagy valamilyen társasági sportra – így a barátokkal is találkozhatunk. Ha pihenéskor odafigyelünk az egészségünkre, rövidebb idő alatt is feltöltődhetünk.

3. Jutalmazzuk meg magunkat!

Tegyük meg azokat az apróságokat, amelyeket mindig szeretnénk, de soha nincs rá idő. Nézzünk meg egy filmet, menjünk manikűröshöz vagy épp az állatkertbe. Vagy üljünk be egy jó, ráérős beszélgetésre néhány baráttal – de semmiképp ne a munkáról legyen szó!

Hogyan változtatja meg az agyunkat az internet?
Egy kutatás szerint a britek több mint fele mulasztott már el fontos pillanatot, mert közben sms-ezett, a közösségi média oldalán nézegette a bejegyzéseket. A fokozott internet használat maradandó változásokat okozott már a szokásainkban, az agyunkban, sőt újabb kutatások szerint még a járásunkban is.

4. Korlátozzuk az internet- és mobilhasználatot!

A legjobb az lenne, ha nem néznék a céges e-mailre, és kikapcsolnánk a céges telefont. Ha ez nem lehetséges, legalább limitáljuk az időt, amit ezekkel töltünk! Próbáljuk meg csak a legszükségesebbeket elintézni! Mivel a legtöbben a munkanapok nagy részét eleve számítógép előtt töltik, igazi felüdülés, ha a pihenés nem a monitor előtt zajlik. (Hogy mennyire kell a digitális detox, arról ld. keretes írásunkat!)

5. Adjunk időt a szeretteinknek és önmagunknak is!

Bármilyen jó is a munkahelyi közösség, kár lenne tagadni, jól esik egy kicsit nem látni azokat az arcokat, akikkel az időnk jelentős részét töltjük… Szervezzünk közös programokat a párunkkal, a gyerekekkel vagy bárki mással, aki fontos számunkra! Az együtt töltött „minőségi idő” mindennél többet ér, ezt a munkában is érezzük majd! De ne maradjon ki az se, amit egyedül szeretnénk csinálni: fejezzük be a rég elkezdett könyvet, vagy iratkozzunk be a főzőtanfolyamra.