40 éve pittyeg, ha vásárolunk

2014. június 27. péntek - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

A hatalmas logisztikai központok rakodóterétől az áruházi raktárakon keresztül az egészen apró boltok kasszájáig az emberek nem kevesebb, mint 5 milliárd alkalommal hallják naponta az ismerős pittyentést, amely a vonalkódok leolvasását jelzi. Ez a hang 40 évvel ezelőtt, 1974. június 26-án hangzott fel első alkalommal, amikor a világon először olvastak le vonalkódot egy Wrigley’s Juicy Fruit rágógumiról egy amerikai szupermarketben, az Ohio állambeli Troy városában.

Kép: SXC

A vonalkód azóta a kereskedelmi folyamatok nélkülözhetetlen részévé vált, a globális GS1 szabványokon alapuló vonalkódok és más azonosítási megoldások több mint 150 országban mintegy másfél millió céget szolgálnak ki, húsz iparági szektorban.

Ha Ön is szeretné, hogy termékére vonalkód kerüljön, itt elmondjuk, mi a teendő!

EperCode szelet készült a vonalkód ünnepére

A merész külsejű EperCode szelettel az Auguszt cukrászmestere lepte meg a GS1 Magyarországot a vonalkód évfordulójának alkalmából. A legkedveltebb hazai gyümölcsből készült süteményt ma mutatták be az Auguszt cukrászdában, és mostantól elérhető lesz a Fény utcai üzlet kínálatában. A 140 éves múltra visszatekintő Auguszt cukrászda egyik jellegzetessége, hogy törekszik a folyamatos megújulásra, így a békebeli tradicionális ízek mellett a legújabb trendeket követő tortacsodák is megtalálhatók üzleteikben. Hasonlóan az innovatív gondolkodásról árulkodik, hogy a Fény utcai cukrászdában a GS1 Magyarország segítségével hamarosan QR kódokkal látják el a süteményeket, hogy a vendégek azokat mobillal leolvasva érdekes információkat olvashassanak az édességekről.

30 éve Magyarországon – designpályázat indul a vonalkód jubileumára

Nemcsak a vonalkód nemzetközi megjelenését ünnepeljük idén, hanem a GS1 szabványos azonosítás hazai bevezetését is. A GS1 Magyarország elődje, az EAN Iroda éppen 30 éve, 1984-ben kezdte meg hazai működését és a vonalkód technológia népszerűsítését. A jeles hazai évforduló alkalmából a GS1 Magyarország  nagyszabású designpályázatot hirdet, KódVilág néven. A vonalkód csíkos és a 2D kód kockás motívumaira épülő kreatív pályázatra bármilyen egyedi alkotással lehet pályázni, legyen az festmény, grafika, szobor, használati tárgy, ruha, fotó vagy akár videofilm.

A pályázat színvonalát  országos művészeti összefogás szavatolja, melyben felkérést kaptak a csatlakozásra az ország jelentős művészeti oktatási intézményei, köztük a MOME, a Képzőművészeti Egyetem, valamint Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged és sok más vidéki város egyetemei és középiskolái. A művészeti intézmények képviselői az EperCode torta bemutatóján gyűltek össze  közös szakmai egyeztetésre.

A KódVilág Design Pályázatot július elején kihirdetik, a győztes pályamunkákat pedig ősszel mutatják be a budapesti Design Terminálban. A pályázat részletei a www.kodvilag.hu weboldalon találhatók.