Az ügyfelek döntésén múlik a verseny

2017. április 02. vasárnap - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Ma már több banknál lehet előkészíteni a kölcsönfelvételt online csatornákon keresztül, ami meggyorsítja az egész folyamatot, egyben csökkenti a bankok kiadásait is. Így a következő időszakban olcsóbbá válhatnak a banki szolgáltatások, köztük a hitelek. Ahhoz, hogy csökkenjenek a banki díjak jogszabály-változtatásra és átláthatóbb kínálatra lenne szükség - derül ki a BankRáció.hu előrejelzéséből.

Jelenleg elsősorban a bankok által kínált kedvezményekkel lehet mérsékelni a kamatokat, például azzal, ha valaki 250 ezer forintnál nagyobb nettó jövedelmét utaltatja a bankszámlájára. A BankRáció.hu március végén 15 bank ajánlatának összevetésével készített elemzése szerint a legkedvezőbb személyi kölcsönök alig több mint 8 százalékos teljes hiteldíjmutatóval elérhetőek, ami 1,5 millió forintos hitelösszegnél és 5 éves futamidőnél havi 30 ezer forintos törlesztést jelent. A teljes visszafizetendő összeg pedig alig több mint 1,8 millió forint. A kedvezmények nélkül elérhető, legdrágább ajánlatoknál egy ugyanilyen hitel thm-je meghaladhatja a 20 százalékot, ami pedig havi 40 ezer forintos törlesztést, és 2,5 milliós teljes visszafizetendő összeget jelent. „A hitelfelvételt a legtöbb banknál el lehet kezdeni interneten keresztül is. Ráadásul már van olyan bank, amely teljesen online módon folyósít személyi kölcsönt anélkül, hogy be kelljen mennie az ügyfélnek a fiókba. Bár a bankok saját ügyfeleinek az online hiteligénylés kényelmes és gyors megoldás, érdemes megnézni a többi bank ajánlatát is az óriási különbségek miatt” – figyelmeztet Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Kép:PP/FörsterTamás

Kép:PP/FörsterTamás

A szakember szerint ahhoz, hogy a bankok között a mostaninál komolyabb verseny alakuljon ki és olcsóbbak legyenek a személyi kölcsönök, lakáshitelek és egyéb banki szolgáltatások, arra lenne szükség, hogy az ügyfelek a döntés előtt alaposan összevessék az ajánlatokat az online kalkulátorok segítségével. Emellett az is fokozná a versenyt, ha az érintett ügyfelek könnyebben, az interneten keresztül igényelhetnének másik, olcsóbb ajánlatot kínáló banktól szolgáltatást, amire már van példa a nemzetközi piacon. A szakember Angliát említette, ahol egy-egy ügyfél olyan banknál is tud az interneten keresztül bankolni, mondjuk hitelt igényelni, amelynek nem ügyfele. “Magyarországon egyelőre csak a bankok saját ügyfelei tudnak online bankolni. Az igazi versenyhez azonban arra lenne szükség, hogy teljes átjárás legyen a bankok között és bárki képes legyen online rendszer segítségével a teljes kínálatból választani szolgáltatásokat, hiteleket, bankszámlákat” – mondta Gergely Péter. A szakember szerint az is előrelépést jelentene, ha enyhülne a magyarországi jogszabályi környezetet, úgy, hogy egy-egy banki szerződésnél ne legyen kötelező bemenni személyesen a bankfiókba.

Hogyan válasszunk mikrovállalati számlacsomagot?
Sokan a számlavezetési díj alapján döntenek valamelyik mikrovállalati számlacsomag mellett, pedig számos más tényezőt is érdemes figyelembe venni. A Sberbank szakértői összeállították a megfelelő csomag kiválasztásának öt legfontosabb kritériumát.