Az ügyfelek döntésén múlik a verseny

Ma már több banknál lehet előkészíteni a kölcsönfelvételt online csatornákon keresztül, ami meggyorsítja az egész folyamatot, egyben csökkenti a bankok kiadásait is. Így a következő időszakban olcsóbbá válhatnak a banki szolgáltatások, köztük a hitelek. Ahhoz, hogy csökkenjenek a banki díjak jogszabály-változtatásra és átláthatóbb kínálatra lenne szükség - derül ki a BankRáció.hu előrejelzéséből.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelenleg elsősorban a bankok által kínált kedvezményekkel lehet mérsékelni a kamatokat, például azzal, ha valaki 250 ezer forintnál nagyobb nettó jövedelmét utaltatja a bankszámlájára. A BankRáció.hu március végén 15 bank ajánlatának összevetésével készített elemzése szerint a legkedvezőbb személyi kölcsönök alig több mint 8 százalékos teljes hiteldíjmutatóval elérhetőek, ami 1,5 millió forintos hitelösszegnél és 5 éves futamidőnél havi 30 ezer forintos törlesztést jelent. A teljes visszafizetendő összeg pedig alig több mint 1,8 millió forint. A kedvezmények nélkül elérhető, legdrágább ajánlatoknál egy ugyanilyen hitel thm-je meghaladhatja a 20 százalékot, ami pedig havi 40 ezer forintos törlesztést, és 2,5 milliós teljes visszafizetendő összeget jelent. „A hitelfelvételt a legtöbb banknál el lehet kezdeni interneten keresztül is. Ráadásul már van olyan bank, amely teljesen online módon folyósít személyi kölcsönt anélkül, hogy be kelljen mennie az ügyfélnek a fiókba. Bár a bankok saját ügyfeleinek az online hiteligénylés kényelmes és gyors megoldás, érdemes megnézni a többi bank ajánlatát is az óriási különbségek miatt” - figyelmeztet Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Kép:PP/FörsterTamás

A szakember szerint ahhoz, hogy a bankok között a mostaninál komolyabb verseny alakuljon ki és olcsóbbak legyenek a személyi kölcsönök, lakáshitelek és egyéb banki szolgáltatások, arra lenne szükség, hogy az ügyfelek a döntés előtt alaposan összevessék az ajánlatokat az online kalkulátorok segítségével. Emellett az is fokozná a versenyt, ha az érintett ügyfelek könnyebben, az interneten keresztül igényelhetnének másik, olcsóbb ajánlatot kínáló banktól szolgáltatást, amire már van példa a nemzetközi piacon. A szakember Angliát említette, ahol egy-egy ügyfél olyan banknál is tud az interneten keresztül bankolni, mondjuk hitelt igényelni, amelynek nem ügyfele. “Magyarországon egyelőre csak a bankok saját ügyfelei tudnak online bankolni. Az igazi versenyhez azonban arra lenne szükség, hogy teljes átjárás legyen a bankok között és bárki képes legyen online rendszer segítségével a teljes kínálatból választani szolgáltatásokat, hiteleket, bankszámlákat” - mondta Gergely Péter. A szakember szerint az is előrelépést jelentene, ha enyhülne a magyarországi jogszabályi környezetet, úgy, hogy egy-egy banki szerződésnél ne legyen kötelező bemenni személyesen a bankfiókba.

Hogyan válasszunk mikrovállalati számlacsomagot?
Sokan a számlavezetési díj alapján döntenek valamelyik mikrovállalati számlacsomag mellett, pedig számos más tényezőt is érdemes figyelembe venni. A Sberbank szakértői összeállították a megfelelő csomag kiválasztásának öt legfontosabb kritériumát.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo