18 dolog, ami piszkosabb, mint a vécénk

2015. szeptember 13. vasárnap - 12:01 / klímablog
  •    

Tudósok megvizsgálták, mely dolgok tartalmaznak több baktériumot, mint a vécénk. A férfiak sűrű szakálla prominens helyet vívott ki az összesítésben. A legpiszkosabb tárgyak felületén akár 200 000 baktérium is pihenhet.

Nagy divat mostanában a vastag, sűrű szakáll. Csak mosni is kéne rendszeresen. Ez derül ki az ABC News új-mexikói állomása által készített tesztből. A Quest Diagnostics munkatársa, John Golobic megmérte mennyi baktérium van egy ilyen szakáll tetszőleges pontján, és kiderült, több mint a vécében. “Olyan baktérium-szintről beszélünk, mint amennyi az ürülékben található”, mondta Golobic. A szakállban lévő baktériumok maguk nem okoznak betegséget, de ha bekerülnének a vízhálózatba, akkor a higiéniai előírások értelmében el kellene zárni a vezetéket és fertőtleníteni.

De nem ez az egyetlen olyan tárgy, amivel nap mint nap kapcsolatba kerülünk – miközben máshol rettegünk a baktériumoktól.

Szőnyeg: 700-szor több baktérium van rajta, mint a vécéülőkén. A lakásban lévő szőnyegre mindenféle koszt hordunk az utcáról. (Főként, ha nem vesszük le a cipőt a lakásban.)

Mosogatószivacs: amerikai adatok szerint 400-szor több rajtuk a baktérium, mint a vécéülőkén.

Vágódeszka: 200-szor több baktérium van rajta, mint a vécéülőkén, derült ki a University of Arizona vizsgálatából.

Készül az ebéd. Sok baktériummal.

Éttermi étlap: 100-szor több baktérium van rajta, mint a vécéülőkén. Legközelebb kétszer is meggondoljuk, kézbe vegyük-e őket, ezeket ugyanis nem igazán tisztítják le sosem. Talán érdemesebb fejből megjegyezni kedvenc ételeinket.

Liftgomb: 40-szer piszkosabb, mint a vécéülőke, derült ki a University of Toronto vizsgálatából.

Nyomjuk meg kesztyűben?
(fotók: freeimages.com)

Táblagép: 30-szor piszkosabb, mint a vécéülőke. Bármely pontján 600 staphylococcus telepedik meg, míg a vécéülőkén csak 20.

Vízcsap: a fürdőszobai vízcsapon 21-szer több baktérium tanyázik mint a vécén, a konyhai csapon pedig 41-szer több. Akkor is megérintjük ugye, mielőtt megmossuk a kezünket. Így nem csoda, hogy sok baktérium marad rajta.

Mobiltelefon: 10-szer piszkosabb, mint a vécéülőke. Még staphylococcus is található rajta. A brit lakosság 75 %-a használja a telefonját, miközben a vécén ül.

Számítógép billentyűzet: 5-ször piszkosabb, mint a vécéülőke, derült ki egy brit kutatásból, melynek keretében nagy számú klaviatúrát vizsgáltak be Londonban. Egész nap püföljük, a billentyűk alatti rés tele megy apró ételmorzsákkal.

Munkamánia és rejtett morzsák

Gépkocsi kormány: 5-ször piszkosabb, mint a vécéülőke. Tenyerünkön hordozzuk a sok baktériumot, amit begyűjtünk a külvilágból. Ezek mind itt kötnek ki.

Női kézitáska: Egy átlagos kézitáska 3-szor piszkosabb, mint a vécéülőke, a rendszeresen használt kézitáska akár 10-szer is koszosabb lehet. Ismerjük a szólást, hogy semmit sem lehet benne megtalálni. A baktériumokat viszont igen. Igaz, mikroszkóppal.

Több van benne, mint gondolnánk.

Mosógép: valahányszor alsóneművel töltjük meg a mosógépet, akár 100 millió E.coli baktériumot is belevihetünk. Mivel a gép alján megmarad a víz, ideális környezet a baktériumtenyészetnek. Ezek a baktériumok aztán rákerülhetnek a már kimosott ruhaneműkre is.

Törülköző: a baktériumoknak 3 tényező kell, hogy életben maradjanak és tenyésszenek: organikus anyag, meleg hőmérséklet és pára. A törülköző mindhárommal tud szolgálni. Ajánlatos hetente kimosni.

Villanykapcsoló: 6,45 négyzetcentiméterenként (ami 1 négyzetujj) 200 baktérium tenyészik rajta. És ez csak az otthoni kapcsoló. A középületekben több ujj éri, ott több a baktérium.

Pénz: a “piszkosul gazdag” vagy a “piszkos pénz” kifejezéseknek több valóságalapja van, mint gondolnánk. Egy bankjegyen akár 200 000 baktérium is megbújhat, a porszerű kábítószerekről nem is beszélve, hiszen Amerikában a felgöngyölített egydollárost használják arra az emberek, hogy beszívják az orrukba az anyagot. Nem mintha a bankkártya baktériummentes lenne.

Bankautomata: átlagosan 1200 baktérium lapul meg minden egyes gombján. Úgyhogy mire beütöttük négyjegyű a pinkódot, 5000 baktérium került az ujjainkra.

Forrás: plumworld.co.uk

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor