Zöld politikájáért támogatja Obamát Robert Redford

2012. október 27. szombat - 20:40 / piacesprofit.hu
  •    

Az Oscar díjas színész-rendező egy éve még kikelt a Fehér Ház energiapolitikája, ám most Obama mellett kampányol. Szerinte 40 évvel visszavetné az USA környezetvédelmi politikáját az, ha Mitt Romney nyerné az elnökválasztást.

Az Oscar díjas színész-rendező egy éve még kikelt a Fehér Ház energiapolitikája ellen, ám most a demokrata Obama mellett kampányol. Szerinte 40 évvel visszavetné az USA környezetvédelmi politikáját az, ha a republikánus Mitt Romney nyerné az elnökválasztást.

Az amerikai elnökválasztás előtt az amerikai filmsztárok hagyományosan színt -és pártszimpátiát vallanak-, s beállnak kampánypénz-gyűjtő akciókba. Köztudott, hogy Hollywood hírességei túlnyomórészt demokraták – és egyre többen zöld aktivisták is.
Robert Redford neve sokat mond nemcsak a filmrajongóknak, de az ökotudatos választóknak is. Egy éve hevesen támadta a Fehér Ház energiapolitikáját, ám a döntő pillanatban úgy látszik kész félretenni ellenszenvét. Akkortájt elsősorban a Keystone olajvezeték megépítése ellen tiltakozott, mely keresztülvezetne Amerika érintetlen prérijein.

A visszahúzódó, természetközeli életmódjáról ismert sztár nagy kiterjedésű területek földbirtokosa – akárcsak a CNN-t alapító Ted Turner és a kábeltévé mágnás John Malone. A 90-es években kritizálták is a szomszédságában lakók, amiért nem engedélyezte egy autópálya építését: az ő számlájára írták, hogy a rossz állapotban lévő régi autóúton több halálos baleset is történt, ami az új úttal megelőzhető lett volna.

Nemrég a Huffington Postban Obama megválasztására buzdította rajongóit és környezettudatos polgártársait. Egyúttal leszögezte, Romney 40 évvel vetné vissza az Egyesült Államok környezettudatos törvények alkotása terén elért fejlődését.

Redford sorra vette Obama zöld-politikájának eredményeit:

  • Nem sokkal hivatalba lépése után aláírta az egyik legnagyobb természetvédelmi park-védelmi akciócsomagot, mely 2 millió holdat (mintegy 808 000 hektárt) különített el megőrzés és ápolás céljára. Ennek keretében 1000 mérföldnyi (1600 kilométernyi) folyószakaszt tisztítottak meg.
  • Olyan üzemanyag-hatékonysági irányelveket léptetett életbe, melyek  2025-re megduplázzák az autók és teherautók által egy tankkal megtett kilométerek számát, ezáltal napi 2,2 millió hordóval csökkentve az USA olajimporttól való függését. (Az Egyesült Államok napi olajfogyasztása 20 millió hordó.)
  • Nagyobb volumenű befektetést eszközölt a tiszta energiák szektorában, mint bármelyik elődje. Ezzel megduplázódott a megújuló energiákból nyert villamosáram-mennyiség. A szektor közel 250 000 amerikainak ad állást.

Mitt Romney ezzel szemben a tradicionálisan olajipar-párti republikánus irányvonalat képviseli. A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy Obamának nem sikerült keresztülverekednie a klímatörvényt a washingtoni Kongresszuson, s kompromisszumokat is kötött a nukleáris- és olajlobbival.

A színész kiemelte, ökotudatos szemlélete már pályája kezdetén feléledt benne, amikor Rachel Carson nagy hatású Silent Spring (Néma tavasz) című könyve felkerült a könyveladási listák élére, életre hívva a zöldek mozgalmát Amerikában. “Ez máig jelképezi számomra azt, mit jelent az országunk: egy társadalmat, mely képes egy nála nagyobb célnak szentelni magát, egy nemzetet, mely elismeri az egymás iránti felelősségtudatot.”

Redford több rendezése is a természet varázsát, valamint ember és az ökoszisztémák egységét hirdeti (A milagrói babháború, Folyó szeli ketté, A suttogó, Bagger Vance legendája).
Oliver Stone filmrendező (Tőzsdecápák, Született gyilkosok) mérsékelt lelkesedéssel ecsetelte Obama érdemeit Vadállatok című új filmje európai promóciós körútján. Barbra Streisand arra kérte a tehetőseket, adakozzanak a demokrata párt kampánya számára. Egy koncertjén “jó színésznek” nevezte Romneyt.

Obama mandátuma elején láthatóan elzárkózott Hollywoodtól, mára azonban tévés talk showkban nyíltan kérkedik olyan hírességekhez fűződő barátságával, mint Jay-Z és Beyonce.

Környezetvédelmi díjat nyert a Lorax
A Lorax című animációs film elnyerte az Enviromental Media Association (Környezetvédelmi Médiaszövetség) díját. A produkció egy népszerű amerikai meséből készült, hőse egy 12 éves kisfiú, Ted, aki el akarja nyerni Audrey kegyeit. A kislány szeretne egy élő fát – világukban ugyanis már minden műanyagból van, a tiszta levegőt is palackban árusítják. Ted kutatni kezd, s végül találkozik Loraxszal, aki a természet őrzője, és megtanítja Tednek, hogyan állítható vissza a régi egyensúly, hogy zöldelljenek a fák, és friss legyen a levegő.
A film az év egyik legnagyobb animációs sikere a Gru alkotóitól, s bár még nem mutatták be mindenütt a világon, máris 341 millió dolláros összbevételt ért el. A hazai mozikban október 18-a óta látható.