Zöld kötvényeket bocsát ki az Apple

2016. március 02. szerda - 19:21 / klímablog
  •    

1,5 milliárd dollár értékben bocsát ki zöld kötvényeket a Szilícium-völgy ásza, az Apple. A befolyó pénzt arra fordítják, hogy megújuló energiákra állítsák rá a vállalat energiafogyasztását, és szigeteljék az épületeiket.

Az akció rekordértékű: ekkora összegben még nem bocsátott ki zöld kötvényt amerikai vállalat –  jelentette a Reuters hírügynökség. A kötvények a vállalatok mérlegeiben adósságot jelentenek. A befolyó pénzből az Apple nap- és/vagy szélenergia-farmok és energiatároló kapacitások építését, valamint energiahatékonysági fejlesztéseket és az irodaépületek szigetelését fogja finanszírozni. Terveik között szerepel “erőforrás-konzerválás” is, mely kifejezés általában valamilyenfajta környezetvédő munkálatra utal, vagyis ökoszisztémák (pl. tavak, erdők) rehabilitálását jelenti.

“A kötvényárusítás “lehetővé teszi a befektetőknek, hogy oda rakják a pénzüket, ahol a szívük és az aggodalmuk van” – mondta Lisa Jackson, az Apple környezeti és társadalmi tudatosságért felelős alelnöke.

Az Apple boltja Párizsban (fotó: Wikipeidia)

Az Apple boltja Párizsban
Fotó: Wikipedia

Zöld kötvénykibocsátások
2013: $11 mrd.
2014: $36 mrd.
2015: $42,4 mrd.
2010-2015: kb. $100 mrd.
2016: várhatóan $50 mrd.
Tágabb értelemben a klímával kapcsolatos kötvények piaca 597,7 milliárd dollárt tesz ki.
Forrás: climatebonds.net, Moody’s Investor Services, Reuters

A zöld kötvények a teljes kötvénypiacnak apró részét teszik ki, de egyre több vállalat bocsát ki ilyet, hogy finanszírozza az üzletvitel zöldítését. A befektetők között is egyre népszerűbb e kötvényforma, ahogy erősödik az ökotudatos befektetési lehetőséget iránti nyitottság és kereslet.

Ennek a párizsi klímacsúcson 2015 decemberében elfogadott egyezmény ad alapot, mely megköveteli az országoktól és így a cégektől is az emissziócsökkentést, aminek értelmében a kormányok a szennyező szektorok szereplőit is mind erősebben regulázzák, hogy termelésük környezetkímélőbb legyen. A párizsi klímakonferencia előtt több száz multi vállalta nyilatkozatban, hogy csökkentik ökolábnyomukat.

Zöldül az alma

A zöld kötvényeket gyakran a környezettudatos befektetési alapok és a biztosítók veszik nagy számban. Elemzők viszont nehezményezik, hogy nincsenek egyértelmű sztenderdek a zöld kötvényekről, azok milyen jogokat biztosítanak tulajdonosaiknak. Nem mindig követhető a befektetők számára, pontosan mire fordítják a pénzt.

Az Apple a JPMorgan Chase és a Black Rock Inc. által 2014-ben kidolgozott Green Bond Principles értelmezését készül alkalmazni e kötvénykibocsátás során. A projektet a Sustainanalytics nevű tanácsadó cég elemezte, a továbbiakban pedig az Ernst & Young fogja auditálni a pénz elköltését.

A Barclays szerint az 2015-ig kibocsátott zöld kötvények több mint felénél, mintegy 60 százalékánál külső auditor is ellenőrizte, mire megy el a pénz. A Világbank is bocsátott ki zöld kötvényt, ám ezek árát nemcsak infrastrukturális beruházásokra, hanem a klímaváltozás kedvezőtlen mellékhatásaihoz való alkalmazkodásra, adaptálódásra is fordítja a szervezet.

A JPMorgan Chase & Co. 2003 óta 2,4 milliárd dollárnyi zöld kötvény kibocsátásában segédkezett, és 11 milliárd dollár zöld befektetést kezelt. Az Apple a hírek szerint 2 év alatt fogja elkölteni az 1,5 milliárd dollárt.

Ők már bocsátottak ki zöld kötvényt
Párizs, Oslo, Johannesburg, Göteborg, Hawaii, Los Angeles, Venice (Florida), Washington állam, Massachusetts állam, Connecticut állam, Massachusetts Development Authority, Jefferson County, Hartford County, Ontario, Világbank, HSBC, ING, Credit Agricole, Agricultural Bank of China, Toyota, ABN Amro, Bank of America, SolarCity, Asian Development Bank, Indiana University, Massachusetts State College, GDF Suez, Skanska, Ile de France, Forrás: climatebonds.net, Bloomberg