Zajjal nyírjuk ki a bálnákat

2016. október 08. szombat - 10:01 / KlimaBlogger
  •    

Az elmúlt évtizedben zajosabbak lettek az óceánok. Az olajfúrótornyoktól kezdve a tengeri erőműveken át a növekvő tengeri szállítmányozásig rengeteg minden borzolja a tengeri élővilág idegeit. Az Obama-adminisztráció szabályozást dolgoz ki a zajszint csökkentésérem az EU-ban egyelőre csak ajánlások vannak érvényben, melyek nem kötelező érvényűek.

Amióta a konténeres áruszállítás megkönnyítette és felgyorsította a kikötői rakodást, a termelés kihelyezése Ázsiába pedig szükségessé tette a világ körüli tengeri szállítmányozást, a tengerek valóságos szupersztrádákká váltak, melyeket keresztbe-kasul szelik az óriási teherszállító hajók. Az olajkútfúró technológiák fejlődésével a tengermélyi olajkitermelés is fokozódott. Számos jele mutatkozott már annak, hogy a tengeri emlősök ki vannak készülve az életüket és életterüket zavaró, emberi eredetű zajongástól. Az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy bálnák és delfinek feneklenek meg a partokon látszólag elveszítve minden navigációs képességüket. A tengeri állatvilág legfejlettebb tagjai kifinomult frekvenciaérzékelő érzékszervekkel rendelkeznek, s ezeket zavarják meg az emberi civilizáció tengerekben cirkáló gépezetei.

Fickándozunk és szenvedünk. (fotó: freeimages.com)

.fotó: freeimages.com

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hatóság (NOAA) tudományos főtanácsadója, Richard Merrick kiemelte, az ügynökség már a ’70-es évek óta aggódik a tengerek emelkedő zajszintje miatt. A jelenség már a sarkköri tengereket is elérte, melyeket a jégtakarók nyári elolvadása miatt egyre inkább a tengeri szállítmányozás szolgálata alá vontak.

Kalifornia partjainál például kimutatták, hogy az elmúlt évtizedekben hétszer erősebb lett a víz alatti zajszint, melynek oka elsősorban a kereskedelmi hajóforgalom növekedése. A gépi zajok elnyomják a tengeri emlősök hangjait, melyet kommunikációra, navigációra és vadászatra használnak az állatok.

  • A csuklósbusz méretű kék bálnák és a hosszúszárnyú bálnák, összetett melódiákat, dalokat adnak ki magukból, hogy így találjanak élelemre – és társakra!
  • A palackorrú delfinek hanghullámokat bocsátanak ki, hogy tájékozódjanak és élelemre leljenek.
  • Egyes halak és a remeteráklárvák hangokat használnak tájékozódásra.
  • A pisztoly garnélarák buborékokat bocsát ki, ezek hangjaival lepi meg az élelemnek kiszemelt áldozatait és tartja magától távol az őrá ácsingózó ragadozókat.
Közeleg a tömeges fajpusztulás a tengeri bányászat miatt
Küszöbön van a tengeri ökoszféra történetének egyik nagy fajpusztulási hulláma. Öröm az ürömben: bár a folyamat nem visszafordítható, még mindig van rá idő, hogy a károk mérsékeljük, ha gyorsan beavatkozunk. A sós vizű ökoszisztémák egészsége regenerálható.

Az amerikai kormány egyetértését fejezte ki a szakemberek azon szándékával, hogy a tengeri hajóforgalmat távolítsák el a partszakaszoktól és tolják távolabbra az óceánban. Ennek és a tengeri olajkitermelésnek a szabályozására Washingtonban 10 éves tervet dolgoznak ki, melyet még idén nyilvánosságra hoznak.

A rendeletcsomag meghatározná a megengedhető zajszint felső határát. Ezenkívül olyan zajarchívumot is létrehoznának, mely kutatási lehetőséget biztosítana tudósoknak, mivel további ismeretszerzésre van szükség annak megértéséhez, hol és milyen zajkörülmények közepette gyülekezik a tengeri állatpopuláció, s ez hogyan függ össze a zajártalmakkal. A hangfelvételek és frekvenciamérések elvégzéséhez a hadsereggel és a magánszektor szereplőivel közös összefogásra van szükség.

A NOAA tudósai a tengeri emlősöknek mindössze 17 %-át fedik le, ennyit kötelesek ellenőrizni a törvényi előírások szerint. A NOAA eddig is engedélykötelessé tette az olajkútfúrást, az olajkitermelést viszont nem (amint a kút megépült). Ezen a gyakorlaton változtatna a tervbe vett szabályozás. Brüsszelben szintén folyamatban van a megengedhető maximális tengeri zajhatárok megállapítása, mely a tagországok tengereiben folytatott gazdasági tevékenységre vonatkozna. Egyelőre önkéntes, tehát nem kötelező érvényű ajánlások vannak érvényben (így az EU-ban is), melyet az ENSZ égisze alatt működő International Maritime Organization 2014-ben publikált. Ezek azonban csak a hajókra vonatkoznak, a tengeri olajkitermelésre nem.

Nem minden pusztul a kezünk nyomán
Holnap lesz az Állatok Világnapja, amikor legalább egy napig jobban odafigyelhetünk azokra a négylábú, tollas, kúszó-mászó, vagy úszó jószágokra, akikkel megosztjuk a bolygónkat. Bár az elmúlt évtizedekben, évszázadokban ezerszámra irtottuk őket, vannak olyan fajok is, amelyeket megmentettünk a saját magunk okozta kihalástól.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor