Víz világkonferenciát rendezne Magyarország

2012. július 11. szerda - 16:54 / piac-profit.hu
  •    

Magyarország kiemelten kezeli a víz kérdéskörét, ezért vállalta, hogy 2013 őszén víz világkonferenciának adna otthont - mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár a júniusi Rio+20 ENSZ-konferenciáról tartott tájékoztatójában elmondta: a tanácskozás két legfontosabb témája a zöld gazdaság és a fenntartható fejlődés kapcsolata, illetve a fenntartható fejlődés intézményrendszerének megerősítése volt.

Az egyes országok eltérő álláspontja miatt rendkívüli nehézségek és kompromisszumok árán sikerült a zárónyilatkozat véglegesítése. A konferencia által elfogadott dokumentum lényegesen kevesebb konkrétumot, illetve kötelezettségvállalást tartalmaz a vártnál – ismertette a helyettes államtitkár.

Magyarország számára a legfontosabb az volt, hogy a fenntartható fejlődés dimenziói azonos súllyal jelenhessenek meg a záródokumentumban, illetve kiemelt terület volt a szegénység csökkentése és az élelmezésbiztonság kérdése – közölte. Hozzátette: a többi ENSZ-tagállamhoz hasonlóan Magyarország sem lehet tökéletesen elégedett a konferencia eredményével.

Magyarország a "Víz barátai" csoport többi tagjával együtt folyamatosan napirenden tartotta a víz témakörét, ennek kapcsán vállalta a víz világkonferencia megrendezését – mondta el Tóth Katalin.