Világszerte 2300 iskolában sztrájkoltak a klímavédelemért a diákok

2019. május 27. hétfő - 19:01 / Kriston László
  •    

Amióta 2018 nyarának végén Greta Thunberg kivonult az utcára tüntetni, exponenciálisan nőtt az utcákra vonuló fiatalok száma. A minap már 130 országban sztrájkoltak a diákok. Szeptemberre, az ENSZ Közgyűlés idejére minden eddiginél nagyobb megmozdulást tervez a mozgalmuk.

Ausztráliában és Új-Zélandon is utcákra vonultak a fiatalok, akik berágtak a politikusokra, amiért azok nem hajlandók hathatós lépéseket tenni az üvegházgáz-kibocsátás megfékezéséért, és törvényi erővel átalakítani a gazdaság szerkezetét és mechanizmusait – dacára annak, hogy ma már az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) is azt állítja, hogy 12 évünk maradt a klímaváltozás stabilizálására, különben olyan mértékű lesz a globális felmelegedés, hogy annak káros mellékhatásait nem tudjuk ellensúlyozni.

„A politikusok évtizedeken át tudtak a klímaváltozásról. Önként átadták a jövőnk feletti felelősséget azoknak a profitálóknak, akiknek gyors pénzért folyó hajszája veszélyezteti az egész létünket” – fogalmazott Greta Thunberg.

A Péntekek a Jövőért (Fridays for Future) mozgalom a 16 éves Greta Thunberg példamutató engedetlensége nyomán indult el, aki 2018-ban, a tanév kezdetén elkezdett tüntetni a Svéd Parlament előtt, klímavédelmet követelve a képviselőktől.

A mostani globális diáktüntetés nem az első. Március 15-én 112 országban becslések szerint másfél millió fiatal dobta be a tanórákat bojkottáló klímadurcit. Május 24-én már 130 országban 2300 iskolában sztrájkoltak a klímatudatos diákok.

A Fridays for the Future Magyarország oldala a Facebookon.

A Fridays for the Future Magyarország oldala a Facebookon.

Aznap Magyarországon két-három ezer ember vonult fel – diákok és felnőttek egyaránt –, csatlakozva a globális tüntetéshullámhoz. A Népszava szerint Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Szekszárdon, Tatán, Karcagon és Pécsett is tüntettek a polgárok. A fővárosban a Kossuth térre vonultak a tüntetők.

A sztrájkok eddig javarészt Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában összpontosultak. De Mexikóban és a Dél-afrikai Köztársaságban is megmozdultak a fiatalok, s egy több tucat más országban is tartottak kisebb demonstrációkat. A szervezők előzetesen úgy kalkulálták, hogy nagyjából egymillió résztvevő vonul az utcákra. Aktivisták szerint ez volt a történelem eddigi legnagyobb klímaváltozással kapcsolatos tüntetéssorozata.

Az egész decemberben indult egy kis baráti körből, és hamarosan már 8000 diák tüntetett Frankfurtban.

Ez a klímadurci nem megy el, marad

Az Extinction Rebellion (Kihalás Lázadás) mozgalom demonstrációi Londonban bénították meg a város forgalmas pontjait heteken át. Az egyetlen fősodorbeli celeb, aki kiállt a tüntetők mellett és beszédet mondott, Emma Thompson volt.

Amerikában Jay Inslee, Washington állam kormányzója szolidarított a tüntetőkkel, és leült velük beszélgetni a seattle-i utcán.

Greta Thunberg és Jane Goodall Forrás: Greta Thunberg

Greta Thunberg és Jane Goodall – Forrás: Greta Thunberg

A tüntetéseken egészen fiatalok – tíz év alatti nebulók – is megfordulnak. Az ausztráliai tüntetésen a Reuters megszólaltatott résztvevőket. Volt, aki az új szénbányák nyitásának betiltását követelte egy transzparensen, többen azt hangsúlyozták, hogy az ausztrál kormány 2030-ra követelje meg, hogy teljes mértékben megújuló energiákkal működjön az ország, és volt olyan is, aki azért aggódott, mert a forróság által keletkező bozóttüzek miatt állatfajok halnak ki. (Ausztrália nemrég vészelte át a legmelegebb nyarat, amit a meteorológiai adatok történetében valaha mértek.)

A frankfurti tüntetők célja, hogy az Európai Központi Banknál is tüntessenek, amiért az nem tesz eleget a fosszilis energiahordozókon alapuló iparágak megfékezéséért. Arra, hogy az elégedetlenkedő fiatal generáció kipécézte az EKB-t, a bank vezetése úgy reagált, hogy elsődleges küldetésük az infláció megfékezése, nem pedig egyes szektorok favorizálása a többi felett.

Május 2-án a brit kormány, május 10-én Írország Parlamentje rendelt el „klímavészhelyzetet”, hogy felgyorsítsa a klímavédelmi intézkedések bevezetését. Az angol parlament egyik bizottsága azt tanácsolta, a Parlament írja elő kötelező érvényű célként, hogy 2050-re az Egyesült Királyság nemzetgazdaságát zérókibocsátásúvá alakítsák.

Angela Merkel is úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok tüntetéseinek hatására látta be, neki is támogatnia kell, hogy EU-s szinten 2050-re kötelező legyen a tagállamok zérókibocsátású gazdasági működése.

A hangját hallató klímageneráció szeptember 20-ra minden eddiginél nagyobb dzsemborit szeretne összetrombitálni globális szinten. Akkor tartják ugyanis az ENSZ Közgyűlését New Yorkban, ahol az ENSZ-főtitkár António Guterres egyúttal összehívja a Nemzetközi Klímacsúcsot.

A 16 éves Greta Thunberg azt szeretné, ha a felnőttek is csatlakoznának majd az utcai megmozdulásokhoz.

2018-ban ismét rekordot döntött a globális üvegházgáz-kibocsátás. Egy új kutatás szerint a légkör szén-dioxid koncentrációja nemcsak a modern korban nem látott magas szintet ért el, hanem „valószínűleg” az elmúlt 3 millió évben sem volt ilyen magas.

(Reuters)