Világos klímatörvényeket várnak a befektetők

2011. április 13. szerda - 22:52 / Kriston László
  •    

A klímaváltozás olyan pusztítást vihet végbe civilizációnk infrastruktúráiban, hogy annak kára a több billiárd -angolul trillion- dollárt is elérheti a következő húsz évben, ha a kormányok nem csoportosítanak hamar tetemes összegeket a klímapolitika feladataira.

Az ausztrál The Investor Group on Climate Change intézet, ami 56 intézményi befektetőt képvisel (az összes kezelt vagyon értéke 600 milliárd dollár) szerint a szélsőséges időjárási jelenségek fokozódó veszélyt jelentenek a magántulajdon és az élelmezésbiztonság számára.

A Mercer tanácsadó cég – a Világbankhoz tartozó International Finance Corporation és 14 intézményes befektető közreműködésével – tanulmányban taglalta a hosszú távú veszélyeket, és "rendszerszintű kockázatként" definiálta az éghajlatváltozást, jelentette a Reuters.

Klímaköltségek

A kockázat anyagi kiadásokban is jelentkezik: az emissziócsökkentést célzó szabályozások 2030-ra 8 billiárd (8 trillion) dollárba kerülhetnek az erőműveknek, a nehézipari szektornak és más nagy kibocsátóknak. Mintegy 5 billiárd dollárra van szükség, hogy a megfelelő átalakításokat el tudják végezni, és az alacsony karbon-tartalmú technológiák is elterjedjenek, mint amilyen az energiatakarékos készülékek üzembe helyezése, a bioetanol használata, az emisszió-megkötés, a nukleáris energia.

Ha a politikusok késlekednek a kibocsátás-csökkentési szabályozások hatályba léptetésével, annak kedvezőtlen mellékhatásai (megugró kórházi költségek, szétzilálódó élelmiszerellátás stb.) 4 billiárd dollárnyi pluszkiadást vonna maga után a következő húsz évben.

Elemzők arra ösztönözték a nyugdíjalapokat: a megújuló energiák, a mezőgazdaság és az infrastruktúrális fejlesztések, korszerűsítések terén továbbra is kiugró befektetési lehetőségek kínálkoznak a klímaváltozással kapcsolatosan, amelyeket érdemes kihasználni.

Világos klímatörvények kellenek

A szakértők úgy vélik, a légszennyezés tonnánkénti ára 110 dollárra (20 500 forintra) emelkedik majd 2030-ra. Ha a tétlenség marad az úr a klímapolitikában, a későbbi intézkedések már nagyobb költségeket vonnak maguk után. Ez esetben húsz év múlva 220 dollárt kóstál majd az üvegházgáz-kibocsátás tonnája.

A befektetői közösség mindig a világos szabályozást favorizálja, a zavarosban halászás, a klímaegyezmény halogatása kedvezőtlenül hat a befektetési kedvre, mert nem ad világos irányvonalat.