Világjobbító cégek egy alapban: magasabb a hozamuk, mint az S&P 500 cégeké

2018. július 08. vasárnap - 12:01 / Kriston László
  •    

Egy új etikus alap négyszáz olyan céget választott be portfóliójába, melyek az ENSZ által deklarált Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulását segítik üzleti tevékenységükkel. 2016 óta ez a négyszáz vállalat jobb hozamot produkált együttesen, mint az S&P 500-as mezőny cégei.

Az etikus befektetés nem új téma. A hosszú távú befektetési célokat kitűző nyugdíjalapok, vagy az egyetemek megtakarításait kezelő alapok is aktívak e téren. Ez náluk főleg a divesztíciót jelenti, vagyis a szennyezésben, fegyverkereskedelemben vagy más káros bizniszekben aktív cégekből való kivonulást, az ilyen részvények eladását, s a jelzésértékű cselekedet hangzatos kommunikálását a sajtóban.

A Swell Investing több ezer céget vizsgált meg, s közülük négyszázat választott ki, melyek megfelelnek a következő kritériumoknak:

  • Olyan üzleti tevékenységből termelik árbevételüket, melyek egyeznek az ENSZ által megfogalmazott Fenntartható Fejlődési Célok 17 pontjával.
  • Magas osztályzatot kaptak legaláb egy -vagy lehetőség szerint több- környezeti, társadalmi és irányítási (governance) minősítő rendszerben, mely minősítést független, külső fél végezte el.
  • Élen járnak a diverzitás biztosításában, felügyelőbizottságukban vagy a felsővezetésükben legalább legalább egy nő vagy valamely kisebbség foglal helyet.

A Swell Investing megosztja a potenciális kliensekkel, hogy milyen szempontok alapján válogatta ki a négyszáz céget, és azok hogyan teszik jobbá a világot, s a publikumot is arra buzdítja, hogy szálljon be a cégek értékelésébe. Egyelőre ebből csak annyi valósult meg, hogy a cég honlapjának látogatója a Starbucks és az Apple között választhat, amikor az a kérdés merül fel, hogy melyik tesz többet a globális kihívások megválaszolásáért.

pénz tálcán tálalva

Kép:Fotolia

Vagyis a laikus többség szavazatai gyűlhetnek itt össze legjobb esetben. Hogy ennek sok értelme van-e, az nyitott kérdés, de a társadalomtudatos gazdaságról gondolkodó polgárok véleményének mérése is érvényes módszer, függetlenül attól, hogy nincs PhD-jük a témában.

A győztes céget teszi be a Swell Investing a portfóliójába. A befektetők korlátozott mértékben ugyan, de személyre szabhatják a portfóliót: három céget kidobhatnak belőle.

Eddig 14 000 befektető csatlakozott. A Swell 20 millió dollárnyi eszközt kezel. 2016. szeptember 30-i elindulása óta -2018. március 31-ig mérve- a Swell portófliójának hozama 26,95 százalék lett, az S&P 500-as mezőny hozama ebben az időintervallumban 25,51 százalék volt.

(Sustainable Brands, PR Newswire)